1. Ana Sayfa
  2. Okuma Listeleri

EDEBİ ZİYAFET: Bilimkurgu Öykü Derlemeleri

EDEBİ ZİYAFET: Bilimkurgu Öykü Derlemeleri
0

İyi bir bilimkurgu öykü derlemeleri size tarifsiz anlar yaşatabilir. Biz de bu derlemeleri çok seviyoruz. Sizler için sevdiğimiz ve çok sevilen derlemeleri listeledik.

Kitapla kalın.

Gelecek Öyküler

Gelecek burada, elinizin altında. Farklı yazarların gelecek üzerine kurguladıkları öyküler, okuyanı zaman içinde bir yolculuğa davet ediyor. Şimdi kemerlerinizi bağlayın ve bu keyifli yolculuğa hazır olun!

1. 99/3’e 9 – Bahar Korçan

Tanrıların görevlendirdiği bilgeler ve “temiz yürekler” dünyanın çeşitli noktalarına gönderilir. Yeni bir oluş başlatmak için yola çıkan 111 kişiden biri ise olan biteni anlatan bir bilgilendirme metni yazar.

2. Her Şeyi Bilen Adam – Coşkun Hepyonar

Dünya “Konsey” adı verilen bir yapı tarafından yönetilir ve Konsey’e karşı gelenler ağır cezalara maruz kalır. Konsey hakkında birçok bilgi edinen İlyas Demircan da yeni kurbanlardan biridir. Canlı yayında bir bilgi yarışmasına çıkarılan İlyas, yanlış cevap verdiği ilk soruda öldürülecektir.

3. Zamansız – Ege Görgün

30. YY’da yaşayan Mustafa Sacit, teknolojinin bir hayli geliştiği bu dünyaya ayak uydurmakta zorlanan biridir. Kendini yanlış zamanda doğduğu konusunda ikna eden Mustafa, geçmişe düzenlenen zaman yolculuklarının birine katılma kararı alır, amacı ise çok farklıdır.

4. P.V. – Giovanni Scognmillo

“PV Enerji Kullanımı Yasası” ile birlikte dünyada ortalama yaşam süresi artmış, yaşlılara daha fazla yaşama imkanı sunulmuştur. Kanlı bir devrimi geride bırakan dünyada birçok olgu da değişmiştir. “Psişik Vampir” isimli kitap büyük kitlelerin kutsal kitabı haline gelmiştir.

5. Acar: Geleceğin Taksi Pilotu Kraterler Arasında – Hakan Alpin

Acar,Türk Uzay Dairesi tarafından Ay’a gönderilecek ekibe dahil edilir. Uzaya çıkan ilk Türk astronot Oğuz Türker tarafından karşılanan Acar, Ufuk 8 mürettebatı ile birlikte yola çıkar. Amaç Ay’daki kolonilerle zaman zaman kopan bağlantıyı kalıcı hale getirmektir.

6. Savcı – Haldun Aydıngün

Eti isimli sevgilisi tarafından aldatılan Nedim eşini öldürmekle suçlanır. Savcı ve polis gözetiminde  geçmişe dönülür ve o anlar yeniden izlenerek bir sonuca varılır.

7. Maria Metro’nun Günlüğü – Halil Gökhan

Mektup arkadaşlığı yapan Maria Metro ve Meteo Kolomb şehre yeni yapılması planlanan dev kuleler hakkında konuşurlar. Maria bu konuda Kolomb’u uyarır ve şehre gelmemesini tembihler.

8. Deney – İmran Mutlu

Dünya dışı yaşamı araştıran SETI bazı radyo sinyalleri alır. Fornax adı verilen gezegenden gelen sinyaller tek tek analiz edilir ve iki dünya arasında bir tür bağlantı kurulur.

9. Metalin Kapatma Şifresi – Özlem Kurdoğlu

Gentürk Gezegeninde polis memuru olan Levend ve ekibi, robot düşmanı olan bir çetenin peşindedir. Çetenin lideri Soramus Navilla çocukluğunda yaşadığı bir travma sonucu anti robotist olarak büyümüştür ve yaptığı eylemler onu hedef tahtası haline getirmiştir.

10. Harem Kafe’deki Dengbej

İnsanların isimlerinin numaralardan oluştuğu bir gelecekte çölün ortasında yer alan İstanbul’da geçen öyküde gangsterler hüküm sürmektedir. Dini değerlere sahip birkaç kişi ile “diğerleri” arasında Harem Kafe’de bir anlaşmazlık yaşanır.

Alıntıdır.
edebi̇ zi̇yafet: bilimkurgu öykü derlemeleri 1 – gelecek oykuler
Yazar: Kolektif
Yayınevi: Okuyan Us Yayınları
Sayfa Sayısı: 184

Yeryüzü Müzesi

“Bilimkurgu Kulübü’nün, Türkiyeli yazarların bilimkurgu öykülerinden oluşan bir antoloji hazırlıyor olmasına çok sevindim. Bu zor zamanlarda tüm yazarlar, yaratıcılık ilkesine bağlı yaşayan diğer yazarlardan ve bu yazarlara, finansal beklentilerin zincirlerinden kurtulmaları konusunda destek veren yayınevlerinden güç alırlar. Her birimiz, dünyanın dört bir yanında, büyük bir karanlıkta yolumuzu bulmaya çalışıyoruz diyebilirim. Böyle eserler en ihtiyaç duyduğumuz vakitlerde yakılan, etrafımızdakileri ve gitmemiz gereken yolu aydınlatan lambalardır. Bu lambaların yakıtı da hayal gücüdür. Türkiyeli okurlarım, dostlarım ve yoldaş yazarlar, bu ışığın yanmasına vesile olduğunuz için size teşekkürü borç bilirim.”

edebi̇ zi̇yafet: bilimkurgu öykü derlemeleri 2 – yeryuzu muzesi
Yazar: Kolektif
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 312

Yüksek Doz Gelecek

y’ın dâhi çocukları, Asteroid madenci klanları, uzay korsanları, Mars çiftçileri, Venüs’ün uçan kentleri, Merkür’ün silah tüccarları, kuşak ötesinin cesur kâşifleri… İmplantlar, hibridler, klonlar, robotlar, androidler, humanoidler, sibernetikler…

Geleceğin tarihçesinden kaçamazsınız!

Belki çocuğunuz Mars’a göç edecek, belki torununuz Ganymade’de doğacak… Uzay savaşlarında, madenci kolonilerinde, ölümcül gezegenlerde ter ve kan akıtacak soyunuz. Belki siz bile bir uzay gemisinde yaşama tekrar gözlerinizi açacaksınız. Öyleyse…

“Yüksek Doz Gelecek” yüklemesi başlıyor!

Asteroid Kuşağı ötesine giden sıradan işçi, insan korkularıyla tanışan uzaylı, Dünya yörüngesinde görevli ajan, uzay boşluğundaki karavanında yaşayan gezgin veya Venüs’ün uçan kentlerinde partilere katılan mühendis olmaya hazır mısınız?

edebi̇ zi̇yafet: bilimkurgu öykü derlemeleri 3 – yuksek doz gelecek
Yazar: Orkun Uçar , Serdar Yıldız , Funda Özlem Şeran , Umut Altın , Gökcan Şahin
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 462

Yüksek Doz Çürüyüş

Kaos merdiveninde kırık basamaklar…

“Yüksek Doz Çürüyüş”te beş ayrı Distopya dünyasına konuk olacaksınız. 5 yazar, insan ruhunun en karanlık, tehlikeli ve tekinsiz diyarlarına yolculuk yaptı. Sadece hayal gücünün kaçabileceği kalın duvarlı zindanlar inşa etti sizin için…

“Yüksek Doz Çürüyüş” yüklemesi başlıyor! Kusursuz totaliter rejimde şeytani akla sahip bir yazar, tepetaklak olmuş dünyada kendi bedenini arayan bir adam, bozulmuş sistemin çarkları arasında yaşamaya çalışan talihsiz bir solak, uzay boşluğundan daha karanlık ve tekinsiz asteroid kolonisinde cinayetleri araştıran bir müfettiş veya insanlığın şafağını başlatmanın ağır sorumluluğunu yüklenen bir uzay yolcusu olmaya hazır mısınız? Direnmek güzeldir…

Çürümenin ve çöküşün çağına hoş geldiniz!

edebi̇ zi̇yafet: bilimkurgu öykü derlemeleri 4 – yuksek doz curuyus
Yazar: Cem Can , Kadim Gültekin , Mert Süğlün , Umut Altın , Orkun Uçar
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 480

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri

İthaki Bilim-kurgu Klasikleri 30

Yirminci yüzyıl bilimkurgunun temellerinin atıldığı, pulptan ciddi edebiyata evrildiği ve tüm zamanların en popüler türlerinden birine dönüştüğü bir zaman aralığı. Bu yüz senelik süreç içerisinde tür kendisine ait bir geçmiş oluşturdu ve toplu bir yaklaşımla ele alınabilecek hale geldi.

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri’nde Orson Scott Card bu türü ve dolaylı olarak da kültürü dönüştüren yazarları ve onların öne çıkan öykülerini titizlikle seçip eşsiz bir panorama sunuyor. Card’ın dediği gibi bu derleme, “Bir hazine. Bir mücevher koleksiyonu.”

Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein, Ursula K. Le Guin, Ray Bradbury, Frederik Pohl, Harlan Ellison, George Alec Effinger, Brian W. Aldiss, William Gibson & Michael Swanwick, Theodore Sturgeon, Larry Niven, Robert Silverberg, Harry Turtledove, James Blish, George R. R. Martin, James Patrick Kelly, Karen Joy Fowler, Lloyd Biggle, Jr., Terry Bisson, Poul Anderson, John Kessel, R.A. Lafferty, C. J. Cherryh, Lisa Goldstein ve Edmond Hamilton.

“Buradaki yazarların tümü bilimkurgunun onur listesinin temelini oluşturuyor.”

Booklist

“Bu kitap, bilimkurgunun edebi yönünü kusursuzca ortaya koyuyor.”

Science Fiction Weekly
edebi̇ zi̇yafet: bilimkurgu öykü derlemeleri 5 – yuzyilin en iyi bilimkurgu oykuleri
Derleyen: Orson Scott Card
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 712

Asker Kaçağı

Philip K. Dick, Alfred Bester, William Tenn, Katherine MacLean, Stanislaw Lem, Eric Frank Russell ve Müfit Özdeş’in öykülerinin yer aldığı Asker Kaçağı “yeniliğini hiç kaybetmeyen” klasik bir bilimkurgu seçkisi. İlk yayım tarihinden 20 yıl sonra yeniden meraklılarının karşısında.

“Savaşa ve militarizme karşı bir öyküler derlemesinin bilimkurgu alanından seçilmesinin anlamı nedir? Edebiyatta bilimkurgu dışında da antimilitarist olunabilir kuşkusuz. Ancak bilimkurgunun büyük bir avantajı var: Gündelik yaşamımıza sorgulanmaz bir biçimde yerleşmiş olan savaşperverliği, militarizmi, üniforma, emir-kumanda ve dayak biçiminde bir parçamız olan askerliği doğası gereği, çok daha rahat bir biçimde yadırgatabilir bilimkurgu. Bunu bir robot-masalı biçiminde yapabilir, asker kafasıyla açık açık dalga geçebilir, ya da beraberce kendi gezegenlerine ihanet ederek ölümü seçen bir Arzlı ile, tonlarca ağırlığıyla bize şekilsiz görünen bir Jüpiterli’nin acıklı öyküsünü anlatabilir. Militarizmin insani değerlere yaptığı tahribatı bütün şairlerin yok olduğu bir dünyadan daha iyi ne anlatabilir? Bugün farkına bile varmadan kabullendiğimiz birçok ufak-tefek politik kararın yarın yol açacağı sonuçları, geleceğe gidip ‘yerinde ve zamanında’ görmekten daha iyi ne sokabilir kafamıza?”

Bülent Somay

edebi̇ zi̇yafet: bilimkurgu öykü derlemeleri 6 – asker kacagi
Derleyen: Bülent Somay
Çevirmen: Nesrin Kasap
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 184

Korku’nun Bütün Sesleri

Korkunun Bütün Sesleri, bilimkurgu edebiyatının öndegelen isimlerinden saçtiğimiz öyküleri bir araya getiriyor; Asimov ve Heinlein gibi klasiklerle Bradbury, Ballard, Vonnegut ve Ellison gibi yenilikçilerin en güzel öykülerini. Bilimkurgu uzun süre edebiyat sayılmamış, “edebiyataltı” bir tür olarak görülmüştür. Ancak bu öykülerle görüyoruk ki; bu yüzyılın teknolojik gelişmelerinden esinlenen bulumkurgu, yine aynı yüzyılın sınırlılığını aşma yolunda sürekli bir çabayı simgeliyor; bilginin niteliğini, bilim ve doğa, siyaset ve bilgi ilişsini ve bilginin denetimi sorguluyor. Edebiyat da böyle bir çaba değil midir? Yaşadığımız zaman ve mekânın sınırlarının ötesine gitme arzusu, sınırların ötesini bilme isteği değil midir?

edebi̇ zi̇yafet: bilimkurgu öykü derlemeleri 7 – korkunun butun sesleri
Yazar: James G. Ballard , Kurt Vonnegut Jr. , Rober A. Heinlein , Harlan Ellison , Stanislaw Lem , Isaac Asimov , Ray Bradbury
Çevirmen: Levent Mollamustafaoğlu,Sedef Öztürk
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 136

Dünyalılar – Bilimkurgu Öyküleri

Gezegeninize geldiğim on yedi yıldan beri büyük bir metropol yerine küçük bir Anadolu kasabasında yaşamam, fiziksel farklılığımı saklamama yardım etti. Esnafın, ahalinin benim hakkımda kendince teorileri var. Cin çarpması, akraba evliliği, küçükken geçirilen havale gibi. Bunların hepsi “uzaylı” olmaktan daha sıradan şeyler olduğu için hiçbirini yalanlamadım. Kendimi öyle veya böyle kabul ettirdim sayılır. Galaksiler, androidler, eşçipler, virüsler, bitimsiz kıyametler, helijetler, neon pigmentler, tekno operalar, kronal giyotinler, çıtırdayan moleküller ve tabii ki muammalı uzaylılar… Ve karşılarında endişeli, öfkeli ve rekabetçi türdeşlerimiz… Sonra insanlığa mesajı olan çirkin bir karpuz şarkı söylemeye başlıyor. Sonra Akbil basıp Laleli tramvayına binerek ışınlanıyorlar… Biraz insan biraz robot, biraz dünyalı biraz uzaylı, biraz hologram biraz gerçek…

Dünyalılar, TBD Bilimkurgu Yarışması’nda 2011-2015 yılları arasında derece alan öykülerden yapılmış hararetli bir seçki.

edebi̇ zi̇yafet: bilimkurgu öykü derlemeleri 8 – dunyalilar bilimkurgu oykuleri
Yazar: Kolektif
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 171

İlk

İlk, ismiyle müsemma bir kitap. Pangea Kitaplığı’nın ilk öykü kitabı ve ilk öykü seçkisi. Bilimkurgu Kulübü ile ortaklaşa yürüttüğümüz bu projede hem bilimkurgu alanında senelerdir eser veren yazarlar hem de türe yabancı ama edebiyatta tecrübeli isimler yan yana geliyor. İlk’i emsallerinden ayıran en büyük özellik de bu. Türün duayenleri ile edebiyatın usta isimlerini bir araya getirmesi.

Seçkinin bir diğer özelliği tematik bir öykü derlemesi olması. “Başlangıç” teması ekseninde kurgulanan bu öyküler, türle yeni tanışan, ona aşina olan ya da spekülatif kurgu konusunda uzman olarak nitelendirebileceğimiz okuru bambaşka dünyalara götürebilecek güçte. Derlemede yer alan tüm yazarlar telif gelirlerini, erken yaşta kaybettiğimiz bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın adını yaşatma gayesiyle kurulmuş bilimkurgu kütüphanesine bağışlayarak bu türün daha geniş kitlelere ulaşması için önemli bir adım attılar.

Bilimkurgu iyi ki var!

“Elinizdeki derlemede yirmi bir öykü var. Hiçbiri ‘kısa öykü’ türünün kestirmesine sapmıyor, bir ‘ilginç fikir’ + bir ‘şaşırtmaca’ = kısa öykü şablonuna sığınmıyor. Ortaya attıkları ilginç fikirleri karşılarına alıp hesaplaşıyorlar, didikliyorlar, kurcalıyorlar; gerçek insanların bu fikirlerin gerçek olduğu bir dünyada nasıl yaşayabileceğini soruyorlar kendilerine. Hikâye anlatıyorlar. Masalcı dedeler ve nineler olma yoluna çıkıyorlar; yani edebiyattaki en zor işe kalkışıyorlar”

Bülent Somay
edebi̇ zi̇yafet: bilimkurgu öykü derlemeleri 9 – ilk
Yazar: Kolektif
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 248

Yamuk Bakan Öyküler

Robert Sheckley – Dünyalar Deposu:
Özne ancak fantazi yoluyla arzulayan özne olarak kurulur.

Arthur Conan Doyle – Kızıl Saçlılar Derneği:
Yanlış çözüm yapısal bir zorunluluktur… Doğrudan doğruya hakikate çıkan bir yol yoktur.

Isaac Asimov – Şakacı:
Başkasının Başkası tam da paranoyanın Başkası’dır.

Arthur C. Clarke – Tanrı’nın Dokuz Milyar İsmi:
Dünya’nın kendisi, ‘gerçeklik’ her zaman bir semptomdur.

edebi̇ zi̇yafet: bilimkurgu öykü derlemeleri 10 – yamuk bakan oykuler
Yazar: Kolektif
Yayınevi: Monokl
Sayfa Sayısı: 127

E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

2017 yılının Aralık ayında kurulan ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllülerin oluşturduğu bir topluluk.

Yorumunuzu Bekliyoruz