All-Star Superman
Yazar: Grant Morrison
Çizer: Frank Quitely
Yayın Tarihi: 2006-2008
Her ne kadar Superman şu sıralar ana akım kültürde “sıkıcı kahraman” olarak bilinse de, DC Comics’in şanlı tarihinde çok fazla epik hikayesi vardır. O yüzden listeyi “her karakterden bir tane yapalım, iş cıvımasın” diye kısıtlayınca, bir tane Superman hikayesini seçmek zor oldu. The Death and Return of Superman, Superman: Birthright, Whatever Happened to the Man of Tomorrow gibi işler önemliydi sonuçta… Ama en sonunda Grant Morrison ve Frank Quitely’nin All-Star Superman’inde karar kıldık.
Batman: Year One
Yazar: Frank Miller
Çizer: David Mazzucchelli
Yayın Tarihi: 1987
Herkes en az bir Batman hikayesi okumalı şiarıyla çıktık yola. Çıktık da… Hangi birini? Alan Moore’un muhteşem Killing Joke’unu mu, Gaiman’ın Whatever Happened to the Caped Crusader’ını mı, The Long Halloween’i mi, The Dark Knight Returns’ü mü? O kadar çok efsanevi Batman hikayesi var ki, gerçekten düşününce bizim de bir dudağımız uçukladı. Biz de en sonunda Frank Miller gibi başa dönmeye karar verdik. Her şeyin start aldığı, birinci yıla. Year One’a. Batman’in yazılmış en iyi orijin hikayesi, kara şövalye’ye giriş yapmak için ideal bir nokta.
Civil War
Yazar: Mark Millar
Çizer: Steve McNiven
Yayın Tarihi: 2006-2007
Sonu pek çok kişi tarafından eleştirildi. Ve kabul, gerçekten de çok berbat bir finali var Civil War’ın. Fakat Marvel’ın evren içi tüm dengelerini değiştirip, bütün karakterlerini birbirine düşman ettiği Civil War’ın önemini yine de yadsıyan bir şey değil bu. Ne de olsa Iron Man’in Captain America ile süper kahramanlığın özü hakkında bir mesele uğruna savaştığı bir olaydan söz ediyoruz. Eğer Marvel karakterlerini sadece sinemadan biliyor, çizgi roman hallerini merak ediyorsanız, buradan bir girizgah yapmanız çok rahat olacaktır.
Fables: Legends in Exile
Yazar: Bill Willingham
Çizer: Mark Buckingham, Lan Medina, Steve Leialoha, Craig Hamilton
Yayın Tarihi: 2003
Yayın hayatına 2002’de başlayan Fables’ı iki sebeple koyduk. Birincisi, eğer hiç çizgi roman okumadıysanız, tüm çizgi romanların süper kahramanlardan ibaret olmadığını, bazılarının iyi fikirlerden yola çıkmış özgün işler olduğunu bilmenizde fayda var. İkincisi ise şu, şu sıralar Telltale’in uyarlaması sayesinde The Wolf Among Us olarak baya nam salmış bu işi okumak, sonra da oyunu oynamışlarla üzerine konuşmak daha rahat gelecektir. Bir de hakikaten kaliteli iş yahu!
Preacher
Yazar: Garth Ennis
Çizer: Steve Dillon
Yayın Tarihi: 1995-2000
Vertigo denince Geekyapar yazarlarında ciddi hareketlenmelerin olduğunu biliyor musunuz? Peki süpernatürel ve hiciv kelimeleri yan yana konulunca? Peki üç Geekyapar yazarından ikisinin “Garth Ennis” dendiğinde kendi kendine kontrolsüzce heyecanlanmaya başladığını biliyor muydunuz? İşte bunların hepsini yan yana koyunca elimize Preacher çıkıyor. 1995 ve 2000 arasında çıkan, 9 kitap hâlinde toplanan Preacher’ları bir yerden edinebilirseniz, emin olun pişman olmayacaksınız. Çizgi romanların ne derece zeki şeyler olduğunu da en rahat görebileceğiniz eserlerdendir.
Sandman
Yazar: Neil Gaiman
Çizer: Hiç Girmeyelim Orasına
Yayın Tarihi: 1989 – 1996
Neil Gaiman’ı Neil Gaiman yapan şey, ne Stardust ne de Amerikan Tanrıları değildir. Neil Gaiman’ı her evde konuşulan bir adam yapan, bizim gibi geek tayfanın gözünde kıymete bindiren işi Sandman’dir. Dream’iyle, Destiny’siyle, Death, Desire, Despair ve Destruction’ıyla; çizimi ve kelimeleriyle, unutulmaz alıntıları ve sahneleriyle şüphesiz çizgi roman dünyasının en ikonik işlerinden biri boşuna olmadı. Emin olun, sizin okumanız da vakit kaybı olmayacaktır.
Scott Pilgrim
Yazar & Çizer: Bryan Lee O’Malley
Yayın Tarihi: 2004-2010
Edgar Wright’ın elinde bir film olduğundan beri Scott Pilgrim sadece çizgi roman hastalarının bildiği bir şey değil. Ama öyleyken de, o muhteşem film geldikten sonra da pek fazla bir şey değişmedi Scott Pilgrim’e dair kanı konusunda. O’Malley’nin hikayesi hâlâ şaşırtıcı derecede tanıdık, büyüleyici derecede fantastik ve tüyler ürpertici derecede sürükleyici. Çizgi romanların sadece uçuk şeyler olmadığını, komedinin, mizahın ve hissiyatın da dibinin bu mecrada yaşanabildiğini en güzel gösteren şeylerden biri.
The Boys
Yazar: Garth Ennis
Çizer: Darick Robertson
Yayın Tarihi: 2006-2012
Hayatına Wildstorm ile başlayan, sonradan da Dynamite’a geçen The Boys’un 72 sayısını birden koyduk buraya. Evet, “kısıtlı serilere” geçelim, onlardan konuşalım demiştik, biliyoruz. Ama The Boys’u koymayacak mıydık yani? Garth Ennis’in “Preacher’dan daha Preacher olacak” diyerek bizi baştan çıkardığı The Boys’un konu sinopsisi bile insanı gerçekten çizgi roman hastası yapmaya yetiyor. Bir dünya düşünün ki süper kahramanlar var. Ama bunlar ideal ikonlar değiller, aksine şan ve şöhretten başları dönmüş, günümüzdeki ünlüler gibi kendilerini uyuşturucuya, paranın baştan çıkarmalarına vermişler. Öylesine karanlık, şiddetli ama öylesine de büyüleyici ki The Boys… Bitmesinin üzerinden 6 sene ancak geçmesine rağmen şimdiden efsaneler arasında sayılıyor.
Transmetropolitan: Back on the Street
Yazar: Warren Ellis
Çizer: Darick Robertson
Yayın Tarihi: 1997
Fear and Loathing in Las Vegas’ı sevmiş miydiniz? Ya da direkt damara girelim, Hunter S. Thompson ismi sizde hoş şeyler uyandırır mı? Eğer cevabınız iki soruya da evetse, Transmetropolitan’ı okuyun. Yok hayır, cevabınız “ne ilişkim olur” civarındaysa da hiç ikiletmeyin, Transmetropolitan’ı yine de okuyun. Cyberpunk bir dünyada geçen ve Spider Jerusalem’in maceralarını anlatan Transmetropolitan çıktığı ilk günden beri büyük bir övgüyle anılıyor. Okuyun, boşa olmadığını göreceksiniz.
V for Vendetta
Yazar: Alan Moore
Çizer: David Lloyd
Yayın Tarihi: 1982 – 1989
Eğer V for Vendetta’nın filmin izleyip, karakterin protest yapısı ve ilham vericiliğinden etkilendiyseniz, size bir sürprizimiz var. Burnu havadalık yapıp, “hıh, filmi de nedir ki!” demeyeceğiz meraklanmayın. Wachowksi biraderler ve Hugo Weaving’in aslında iyi bir iş çıkarttığını biliyoruz. Ama Alan Moore’un orijinal kelimeleri çok daha ağır, çok daha derin ve çok daha dürüst filminkilere göre. Anarşizm ve faşizm arasındaki skalayı anlatan, bunu da muazzam imgelemlerle yapan V for Vendetta, boşu boşuna tüm dünyada devrim ve özgürlüğün bir simgesi olmadı.
Watchmen
Yazar: Alan Moore
Çizer: Dave Gibbons
Yayın Tarihi: 1986 – 1987
Watchmen o kadar ikonik ki, aldığı ödüller ve üzerine yazılıp çizilen şeylerle o kadar efsanevi bir konumda ki, burada naçizane harcayacağım on nefesin biri bile bugüne kadar oluşturulmuş külliyatın üzerine bir ayıptan başka bir şey olarak konamaz. Alan Moore’un işi, her çizgi roman dünyasına girmek isteyen beşerin ilk okuduğu iş olmalıdır kanımca. Rorschach’ı anlamak, Dr. Manhattan’ı çözümlemek, çizgi roman dünyasının geneline bambaşka bakmanızı sağlayacaktır.
Y The Last Man: Unmanned
Yazar: Brian K. Vaughan
Çizer: Pia Guerra
Yayın Tarihi: 2003
Biri size “dünyadaki bütün erkekler ölür, son kalan ise Yorick ismindeki bir gençtir” deyince kafanızda hemen pornografik bir senaryo canlanıyor değil mi? Evet, bize de biri ilk anlattığında öyle sanmıştık. Gelin görün ki Y the Last Man’in o taraklarda bezi yok. Vaughan’ın hikayesi çok daha derin bir hikaye damarına girme niyetiyle çıkıyor yola. Sadece erkek / kadın ilişkileri üzerinden çıkarttıkları bile yeterken, bir de üstüne üstlük okuyup okuyabileceğiniz; görüp görebileceğiniz en özgün distopyalardan biri olduğunu fark ediyorsunuz. Ve bir şey de çok netleşiyor gözünüzde… Böyle hikayeler, sadece çizgi romanlarda mümkünler…
Kaynak: geekyapar.com