1. Ana Sayfa
  2. Benzer Kitaplar

Kozmos Hayranlarına 18 Kitap Önerisi

Kozmos Hayranlarına 18 Kitap Önerisi
0

Kozmos’u Sagan edebi bir coşkuyla yazıyor. Harika bir eser. İnsan aklının tüm noktalarına değinen Kozmos gerçek olmayacak kadar gerçek.

Kozmos

Yazar: Carl Sagan
Çevirmen: Reşit Aşçıoğlu
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 384

– İnsanoğlu uzay okyanusuna açılıyor 
– Canlıların ve evrenin yapısı 
– Doğa yasaları tüm evrende geçerlidir 
– Cennet ve cehennem 
– Başka gezegenlerde yaşam var mı? 
– Keşif yolculuklarının öyküsü 
– Samanyolu: Gecenin bel kemiği 
– Zaman ve mekan içinde yolculuk 
– Başka evrenlerin kapısı kara delikler 
– Sonsuzluğun kıyısı: Dördüncü boyut 
– Aklın evreni 
– Galaktik uygarlık 
– Yaşamak ya da yok olmak konusunda kim karara verecek?

“Carl Sagan zamanımızın en parlak bilim adamlarından biridir… İçinde varlığımızı sürdürdüğümüz akıllara durgunluk veren Kozmos’un sonsuzluğunu dile getirirken bilimin geçmişine, şimdiki zamanına ve geleceğine ilişkin muhteşem bir eser yaratmış.”
Associated Press

“Alanında göz kamaştırıcı, önerilerinde kışkırtıcı. Bu kitabı okuyan herkesin, etkisi altında kalacağından hiç kuşkum yok.”
The Miami Herald

“Sagan edebi bir coşkuyla yazıyor. Harika bir eser. İnsan aklının tüm noktalarına değinen Kozmos gerçek olmayacak kadar gerçek.”
The Cleveland Plain Dealer

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 1 – kozmos scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 20

Pandanın Başparmağı – Doğa Tarihi Üzerine Düşünceler

Yazar: Stephen Jay Gould
Çevirmen: Ülkün Tansel
Yayınevi: Versus
Sayfa Sayısı: 392

Stephen Jay Gould’un, Doğa Tarihi Üzerine Düşünceler serisi Gould’un, evrim kuramını ana tema olarak kullandığı denemelerinden oluşuyor. Stephen Jay Gould dizinin ikinci kitabı olan Pandanın Başparmağı’nda, Türkiyeli okurun Darwin ve Sonrası’ndan alışık olduğu ve çoktandır özlediği kendine has üslubuyla evrim kuramının en sıcak konularına değiniyor.

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 2 – pandanin basparmagi – doga tarihi uzerine dusunceler scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 21

İlk Üç Dakika

Yazar: Steven Weinberg
Çevirmen: Zekeriya Aydın, Zeki Aslan
Yayınevi: Kırmızı Kedi
Sayfa Sayısı: 236

Nobel ödüllü ünlü fizikçi Steven Weinberg’in 38 yıl önce yazdığı İlk Üç Dakika kitabı güncelliğini koruyor. Kitabın yazıldığı 1976’da evrenin kabaca 14 milyar yıllık öyküsüyle ilgili ana kuram, Büyük Patlama Kuramı, ana hatlarıyla ortaya çıkmıştı. Bu öykünün özellikle ilk birkaç dakikası 1960 ve 1970’lerde büyük ilerlemeler kaydetmiş olan temel parçacıklar fiziğine dayanır; temel parçacıklar fiziğinin “Standart Model”i o tarihlerde, özellikle Weinberg’in önemli kuramsal katkılarıyla tamamlanmıştı. Kitapta evrenin tüm evrimine değinilmekte; örneğin, “Evrenin kütlesi tekrar gerisin geri Büyük Çökmeye yetecek midir, yoksa Soğuk Ölüme mi yol açacaktır?” gibi henüz yanıtsız olan sorular da ele alınmaktadır.

İlk Üç Dakika’nın bu güncellenmiş ikinci baskısında, ülkemizin biri astrofizik-kozmoloji ve diğeri kuramsal yüksek enerji-parçacık fiziği konularında yetkin iki çevirmeni, Weinberg’in 1993 güncellemesinden sonraki 20 yıl içinde elde edilen deneysel sonuçları, Weinberg’e duydukları huşu içinde, mümkün olduğunca kısa dipnotlarla uygun yerlere iliştirmişlerdir. 2013’e kadarki deneysel verileri de içeren kitabın bu sürümü, okurları evrenimizin ilk zamanlarından başlayan ve günümüze dek süren heyecan dolu bir yolculuğa çıkaracak.

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 3 – ilk uc dakika scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 22

İzafiyet Teorisi

Yazar: Albert Einstein
Çevirmen: Gülen Aktaş
Yayınevi: Say Yayınları
Sayfa Sayısı: 149

Bu kitap, dünyada adı en çok bilinen fizikçi Einstein’in, bu üne sahip olmasına yol açan kuram ve görüşlerini kendi dilinden ve kendi deyimiyle “bir lise mezununun anlayabileceği” bir düzeyde okuyucuya sunmaktadır. Yakın çevremizde hemen elle tutup gözle göremeyeceğimiz olayların anlaşılmasını sağlayan bu özel ve genel görelilik kuramları, evrenin yaradılışından günümüze kadar geçerliliği kanıtlanmış olan en temel kurallardandır.

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 4 – izafiyet teorisi scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 23

Bilinç Açıklanıyor

Yazar: Daniel C. Dennett
Çevirmen: Sibel Kibar
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 585

Belki de Descartes’ın meseleyi gayet başarılı bir şekilde hallettiğine karar kıldıkları için, felsefeciler bugün düşünen bir şey olarak kendi varlıklarını kanıtlamak konusunda daha az kafa yoruyorlar. Peki, hiçbir şey değil de fıçıdaki bir beyinseniz? Belki de hep fıçıdaki bir beyin oldunuz! Eğer öyleyseniz, içerisinde bulunduğunuz tatsız durumu algılayabilir misiniz?

Daniel Dennett geleneksel ve sağduyuya dayalı Kartezyen bilinç modelini reddediyor, buna karşın, sinirbilim, psikoloji ve yapay zekâ alanlarından elde edilen zengin bilgiye dayanarak yeni bir model ortaya koyuyor. Dennett’in vurguladığı gibi, “Yalnızca bilinçli olayları bilinçdışı olaylar bağlamında açıklamış olan bir kuram, bilinci tam olarak açıklayabilir.”

“Ufuk açıcı yeni fikirlerle dolu…”
Richard Dawkins

“Bilinç hakkında gündelik düşünceleri yıkarken Dennett meseleye radikal bir bakış açısı getiriyor. Bilinç Açıklanıyor’un uzun yıllar boyunca okunacağına inanıyorum.”
Douglas R. Hofstadter

“Çok başarılı bir bilimsel yaklaşım. İnsanlar, hayvanlar ve makinelerle ilgili olağanüstü bilgiler içeriyor.”
Thomas Nagel

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 5 – bilinc aciklaniyor scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 24

Kara Delikten Gelen Ölüm

Yazar: Neil deGrasse Tyson
Çevirmen: Hatice Oluk
Yayınevi: Geoturka
Sayfa Sayısı: 364

Nereden geldiğimizi bilmek en az nereye gideceğimizi bilmek kadar önemlidir. İnsan merak etmekten yorulabilir mi?

Bir gün yolda yürürken kafanıza bir meteorit düşebilir. Üstelik bunun olma ihtimali, bir uçak kazasında ölme ihtimalinizle neredeyse aynıdır. Daha kötüsü bu meteorit sizinle birlikte tüm mahallenizi de yok edebilir. Daha da kötüsü şehriniz, ülkeniz de haritadan silinebilir. Bunlarla yetinmeyip daha da kötüsünü soruyorsanız bu kitap tam size göre!

Ünlü Amerikalı astrofizikçi Neil deGrasse Tyson ile bir kez daha kozmik bir tura çıkıyoruz. Bu sefer felaket senaryolarından onlardan kurtulmak için neler yapabileceğimize, kara deliklerden evrenin en küçük noktalarına, kozmosun sihirli atmosferinde seyahat edeceğiz.

İmkânsız gibi görünen şeylerin gerçekleşme ihtimalinin ne kadar yüksek olduğunu okuduğunuzda çok şaşıracaksınız. Kara deliklerin büyülü gerçekliğine hoş geldiniz!

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 6 – kara delikten gelen olum scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 25

Ceviz Kabuğundaki Evren

Yazar: Stephen Hawking
Çevirmen: Kemal Çömlekçi
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 216

Hawking’in çok satan kitabı Zamanın Kısa Tarihi’nden sonraki gelişmeleri ve en yeni bilimsel bulguları içeren Ceviz Kabuğundaki Evren, kuantum mekaniğinden sicim kuramlarına, genel görelilikten 11-boyutlu süper-kütleçekime, Büyük Patlamadan evrenin kaderine kadar bütün tartışmaları kapsıyor. Bu kitapta “evren tasarlanabilir mi,” “uzayzamanın bir başlangıcı var mı” gibi pek az fizikçinin sormaya cesaret ettiği soruları soran Hawking, uzman olmayan, hiç fizik bilmeyen okurlara bu zor konuları büyük bir ustalıkla ve bol görsel malzemeyle açıklıyor.

“Provakatif ve bilgilendirici … birçok kolay anlaşılır benzetmeyle dolu… Hepsinden önemlisi, kitap çok iyi düzenlenmiş ve çok açıklayıcı grafiklerle güçlendirilmiş.”
Time

“Yalın, bütünsel ve anlaşılır. Ayrıca Hawking kitabı mizahla süsleyerek eğlenceli hale getirmiş.”
St Louis Post-Dispatch

“Zamanın Kısa Tarihi 1988 yılında yayımlandığından bu yana milyonlarca kişi tarafından okundu. Hawking’in bu kitabında belirttiği gibi birçok yazar “daha ilk bölümlerde takıldı ve aslında daha ilginç olan ileriki bölümleri okuyamadı… bu nedenle daha anlaşılır olan bir kitap yazmak” gereği doğdu. Ceviz Kabuğundaki Evren buna göre düzenlendi. İlk iki bölüm, asıl önemli olan sonraki bölümlerin anlaşılmasını sağlayacak şekilde yazıldı.”
Scientific American

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 7 – ceviz kabugundaki evren scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 26

Kör Saatçi

Yazar: Richard Dawkins
Çevirmen: Melisa Miller
Yayınevi: Kuzey Yayınları
Sayfa Sayısı: 376

 

Muhteşem yazım tarzı ile Shakepeare Edebiyat Ödülü kazanmış bir bilim insanı olan Profesör Richard Dawkins, karmaşık bilimsel gerçekleri insanlara basit bir dille anlatmayı kendisine görev edinerek, yaşamın doğa üstü bir yaratıcı olmadan nasıl ortaya çıktığını ateşli bir şekilde anlatıyor. Çağımızın en çok okunan bilim insanları listesinde muhtemelen ilk sırayı alan Dawkins, Gen Bencildir ile sarstığı dünyayı bu kitapla bir kez daha canlandırıyor. Bilimi yanlış anlayan veya anlamak isteyen çeşitli kesimlere çekinmeden dağıttığı eleştirileriyle, uzun yıllar sonra yazacağı Tanrı Yanılgısı kitabının ilk sinyallerini veriyor.

“Güzel ve mükemmel yazılmış. … Tamamen anlaşılır fakat derin duygularla dolu konuşmanın ritmine sahip. Her sayfa gerçeği çınlatıyor. Bu, şu ana kadar okuduğum en iyi bilim kitaplarından biri (en iyi kitaplardan biri).”
Lee Dembart, Los Angeles Times

“Nefis bir kitap, orijinal ve hayat dolu, evrimin ayrıntılarını coşkun bir berraklıkla açıklıyor, her yerinde yaradılışçı mağara adamlarını cevaplıyor.”
Isaac Asimov

“İyi bilim edebiyatının sırrı, kişinin fikirleri önce kendisinin anlamasının gerektiği: iyi yazmak net düşünmekle mümkün olur. … Kör Saatçi’yi okurken Dawkins’in problemlere bakışındaki berraklıkla tekrar tekrar hayrete düştüm. … Dawkins’in doğal dünya hakkında bilgisini arttırmışken ona karşı hayranlık duygusunu kaybetmemiş olduğu fazlasıyla açık. … Keşke ben de böyle yazabiliyor olsaydım.”
John Maynard Smith, New Scientist

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 8 – kor saatci scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 27

Keşfetmenin Hazzı

Yazar: Richard P. Feynman
Çevirmen: Murat M. Türkoğlu
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 240

20. yüzyılın son büyük fizikçilerinden biri olan Richard Feynman aynı zamanda ikon kırıcı bir ikon, ilgili bir aile babası, amatör bir sanatçı ve (Rio de Janerio’da bir samba orkestrasında) profesyonel müzikçiydi. Feynman’ın mirası, bilime kendisini adamasında ve tutkusundadır. Savunduğu bilimsel yöntem dogmaları reddeder, sonuna kadar kuşkucudur. Feynman, sadece eğlenceli değil, aynı zamanda insanlığa değerli katkılar sunabilen bir bilim anlayışına inanırdı ve kendi hayatında da bunu uyguladı. Bütün büyük bilim insanları gibi Feynman da doğanın yasalarına dair fikirlerini meslektaşları kadar meslekten olmayan insanlarla da paylaşmayı çok severdi.

Feynman’ın bilim için hissettiği tutkuyu, kısa çalışmalarının toplandığı bu kitaptan daha iyi gösteren başka bir kaynak yoktur.

“İnsan Feynman’ı okudukça onun coşkusuna kapılıyor…”
Alan Guth, The Inflationary Universe’ün yazarı

“Kısa anlatıların her biri haz verici. Feynman her zaman aşırı, zaman zaman yürekli ve çoğu kez kışkırtıcı konuşmalar yaparak bilgisayarlardan toplumda bilimin rolüne dek uzanıyor.”
Rock Kolb, Blind Watchers of The Sky’ın yazarı

“Bu kitap Feynman’ın dehasını hatırlatıyor.”
Nature

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 9 – kesfetmenin hazzi scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 28

Türlerin Kökeni

Yazar: Charles Darwin
Çevirmen: Bahar Kılıç
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 472

İlk basımı 1859’da Londra’da yayımlanan Türlerin Kökeni, dünyamızın bilim ve kültür tarihini değiştiren kitapların başında gelir. Darwin’in 20 yıllık araştırması sonucu ortaya çıkan ve evrimin mekanizmalarını açıklayan Türlerin Kökeni sadece biyoloji bilimlerinin değil, aynı zamanda tüm doğa bilimlerine ve edebiyattan felsefeye tüm insanlık kültürüne yeni bir bakış kazandırarak, insanın dünyayı anlama macerasında bir dönüm noktası oldu.

Türlerin Kökeni’nin bu çevirisi, Darwin’in ilk baskısındaki birkaç küçük dizgi hatasını düzelttiği ikinci baskıdan yapıldı.

“Zaman içinde Darwinci devrim, dünya üzerindeki her eğitimli insanın aklında ve kalbinde emin ve rahat bir şekilde yerini alacaktır, fakat bugün, Darwin’in ölümünün üzerinden bir asırdan fazla zaman geçmesine rağmen, hâlâ onun parmak ısırtan çıkarımlarla dolu ifadelerini tam olarak hazmedebilmiş değiliz.” 
Daniel Dennett, Darwin’in Tehlikeli Fikri

“Darwinci kuram yalnızca üstün bir açıklama gücüne sahip olmakla kalmaz; açıklamasındaki ekonomikliğin güç dolu bir zarafeti, dünyanın en unutulmaz başlangıç mitlerine bile üstün gelecek şiirsel bir güzelliği vardır.”
Richard Dawkins, Cennetten Akan Irmak

“Hiçbir bilimsel devrim daha önceki alışkanlıklarımızı ve kanaatlerimizi değiştirmek açısından Darwin’in buluşuyla karşılaştırılamaz… Darwinci evrim çok derin bir biçimde, kendi varlığımız ve özümüze ilişkin algılarımızda ve bilimin işaret ettiği benzer sorular konusunda da bir devrim yaratmıştır: Biz kimiz? Buraya nasıl geldik? Diğer yaratıklarla ilişkimiz nedir?”
Carl Zimmer, Evrim: Bir Fikrin Başarısı

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 10 – turlerin kokeni scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 29

Bilimsel Devrimlerin Yapısı

Yazar: Thomas S. Kuhn
Çevirmen: Nilüfer Kuyaş
Yayınevi: Kırmızı Yayınları
Sayfa Sayısı: 324

Bilimsel buluşların mantıksal yapısı nedir? Ne tür kurallara ve kavramsal araçlara gerek vardır? Bu araçlarla üretilen bilginin sürekli ileriye, daha doğru olana gittiğini nereden bilebiliriz? Birbirine zıt bilimsel açıklamaların hangisinin daha geçerli olduğunu belirlemek için ne gibi ölçütlere sahibiz? Daha çok bilim felsefesi alanına giren bu sorulara yanıt ararken zorunlu olarak bilimin tarihsel bir süreç olarak nasıl geliştiği ve ne tür koşullarda üretildiği sorularının da yanıtlanması gerekir.

Kuhn’un, bilim tarihinin kesintisiz bir bilimsel birikimin sonucu olarak değil; aksine, bilgiyi büyük kesintilere, hatta kopmalara uğratan devrimci dönüşümlerle geliştiğini gösterdiği “Bilimsel Devrimlerin Yapısı”; yayınlandığı 1962 yılında bilim tarihi, bilim felsefesi ve bilim sosyolojisi alanlarında bir bomba etkisi yaratmış ve o tarihten bu yana çağdaş bilim ve felsefe dünyasının temel klasiklerinden biri olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

Batı düşünce tarihinin temelinde yatan ampirist bilim geleneğini, bilim tarihindeki büyük dönüşüm ve devrimleri sorgulayan Kuhn; bilimsel ilerlemenin temel dayanağı olduğu iddia edilen ampirist bilgi kuramının bir gereği olarak bilimin tarihini de kendilerine göre yeniden yazanlara karşı, aynı tarihe bakarak bambaşka bir ilerleme yapısının ve bambaşka felsefi sonuçların oluşturulabileceğini kanıtlamak çabasındadır ve “Bilimsel Devrimlerin Yapısı” bu çabanın ürünüdür.

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 11 – bilimsel devrimlerin yapisi 1 scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 30

Üçüncü Şempanze

Yazar: Jared Diamond
Çevirmen: Çağatay Tarhan
Yayınevi: Alfa Yayınları
Sayfa Sayısı: 488

Biz insanlar genlerimizin yüzde 98’ini şempanzelerle paylaşmaktayız. Fakat insan dinleri ve uygarlıkları kuran, iletişimin karmaşık ve çeşitli biçimlerini geliştiren, bilim öğrenen, şehirler inşa eden ve nefes kesici sanat eserlerini yaratan, gezegendeki egemen tür olmuşken, şempanzeler öncelikli olarak hayatta kalmaları için gereken temel gereksinimlerle ilgilenen hayvanlar olarak kalmışlardır. Evrimsel kuzenler arasında bu ayrımı yaratan DNA’daki yüzde 2’lik farklılık neyle ilgilidir? Bu büyüleyici, kışkırtıcı, tutkulu, bitimsizce eğlendiren kitapta Pulitzer ödüllü Jared Diamond, sıradışı insan hayvanının dikkat çekecek kadar kısa bir zamanda, dünyayı yönetme ve onu geri dönülmez biçimde mahvetme yeteneğini nasıl geliştirdiğini keşfediyor…

“Muhteşem… Jared Diamond, davranışlarımız ve kökenlerimizle ilgili bu büyüleyici çalışmasını bir doğabilimci gözüyle ve filozof bilgeliğiyle ortaya koyuyor.”
Diane Ackerman, A Natural History of the Senses kitabının yazarı

“Herkes bu enfes kitabı keyifle okuyacaktır. İnsan olmanın ne demek olduğunu anlamamıza yardım ediyor.”
Paul Ehrlich, The Population Bomb kitabının yazarı

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 12 – ucuncu sempanze scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 31

Kaos

Yazar: James Gleick
Çevirmen: İlkay A. Demir
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 390

Kaos her yerde karşımıza çıkar. Sigara dumanı bir takım düzensiz helezonlar çizerek yükselir. Musluktan akan su önce düzenli aralıklarla düşerken bir süre  sonra düzeni bozulur. Havanın davranışında, otoyolda birbiri peşi sıra giden arabalarda, borsada ve aklınıza gelebilecek her türlü çoklu sistemlerde kaos ortaya çıkar. Çin’de bir kelebeğin kanat çırpışı Atlantik okyanusunda fırtınaya neden olur. Peki bütün bu kaosun içinden düzenlilik nasıl ortaya çıkar? Bu anlamda artık kaos bir durumun veya sürecin bilimi değil,  varoluşun bilimidir.

James Gleick bu yeni bilimi halka tanıtan ilk bilim insanlarından biridir. Uluslararası çok satan bu ödüllü kitabın genişletilmiş baskısını yeni çeviriyle okurlarımıza sunarak Kaos biliminin başvuru kitabını yeniden Türkçeye kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz…

“Müthiş ilham verici bir kitap…”
Douglas Adams, Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin yazarı

“Hayranlık verici … her satırında hazine var.”
The New York Times

“Hem bilgilendirici hem zevkli … bilimin değişim sürecini gözler önüne seriyor.”
The New York Times Book Review

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 13 – kaos scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 32

Zamanın Kısa Tarihi

Yazar: Stephen Hawking
Çevirmen: Mehmet Ata Arslan
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 255

Zamanın Kısa Tarihi 1988 yılındaki ilk basımından bu yana geçen yıllar içerisinde bilimsel yazın alanında bir başyapıt konumu kazandı. Kırk dile çevrildi ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaparak dev bir uluslararası ün kazandı. Kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı, öte yandan o günden bu güne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde olağanüstü ilerlemeler yaşandı. Bu yeni gözlemler Profesör Hawking’in kitabın ilk baskısında yaptığı kuramsal öngörülerin çoğunu doğrulayan nitelikteydi. Bu gözlemlere, evrenin başlangıcından 300.000 yıl sonrasını araştıran ve Hawking’in varlığını ileri sürdüğü uzayzaman dokusundaki kırışıklıkları tespit eden Kozmik Ardalan Kâşifi COBE uydusunun son bulguları da dahildir. 

Kaleme aldığı özgün metne kendisinin son araştırmasından ve en son gözlemlerden edindiğimiz yeni bilgileri katma arzusuyla Hawking, kitabının elinizdeki son baskısı için yeni bir önsöz yazmakla kalmadı, aynı zamanda solucan delikleri ve zaman yolculuğuyla ilgili çok etkileyici yepyeni bir bölüm kaleme alarak kitabını güncelledi. 

“Canlı ve kışkırtıcı.. Hawking doğal bir öğretmen yeteneğine sahip: kolay anlaşılır yazıyor, mizah katıyor ve günlük yaşamdan örnekler veriyor.”
The New York Times

“Tekerlekli sandalyede oturmasına karşın Hawking’in zihni uzayın sonsuzluğunda her yere ulaşıyor ve evrenin gizemlerini açıklıyor.”
Time

“Usta işi.”
The Wall Street Journal

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 14 – zamanin kisa tarihi scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 33

Gen Bencildir

Yazar: Richard Dawkins
Çevirmen: Tunç Tuncay Bilgin
Yayınevi: Kuzey Yayınları
Sayfa Sayısı: 352

“Gen Bencildir” ilk yayımlandığı 1976 yılında biyologlar ve halk arasında büyük bir heyecan dalgasına yol açmıştı. Genin gözünden hayata bakışı parlak bir şekilde ve sade bir yazımla sunuşu, doğal seçilimin doğasıyla ilgili düşünce dizileri ile birleşerek evrimi anlayışımızla ilgili geniş kapsamlı imalarda bulunmuştu. Zaman, kitaptaki fikirlerin önemini onayladı. Kuvvetli entelektüelliğe sahip olmasına rağmen teknik bir dille yazılmamış olan “Gen Bencildir” birçoklarınca bilim yazıtının başyapıtı olarak görülür ve kitaptaki öngörüler günümüzde bile ilk yayımlandığı gündeki kadar güncelliğini korur.

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 15 – gen bencildir scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 34

Zihin Nasıl Çalışır

Yazar: Steven Pinker
Çevirmen: Sabri Gürses
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 712

Pulitzer ödüllü evrimsel psikolog, bilişsel bilimci ve popüler bilim yazarı Steven Pinker bu kitabında, modern nörobilimin son bulgularına dayanarak zihnimizin nasıl evrimleştiğini, nasıl dünyayı kavradığımızı ve düşünce ürettiğimizi ortaya koyuyor. Bizi rasyonel yapan nedir? Öfkeli, arzulu, sevinçli ya da üzüntülü olmamızın altında yatan nedenler nedir? Bilinç nasıl ortaya çıktı?

Bütün bu soruların cevaplarını irdelediği kitabında Pinker, evrimsel biyolojinin ışığında bilimden müziğe, cinsellikten dile, sanattan dine kadar bütün insani faaliyetlerin ortak noktasını araştırıyor ve çok ilginç sonuçlara ulaşıyor. Zihnin işleyişi ve dünyayı kavrayışı konusunda çağdaş nörobilimin ve Churchland gibi nörofelsefecilerin yaklaşımı olan nöral ağlar kuramını savunan Pinker, dilin doğuştan olduğunu kabul etmekle birlikte, evrimsel yaklaşımı dolayısıyla Noam Chomsky ve diğerlerinden ayrılıyor.

“Örnek bir bilimsel eser: bilgece, nükteli ve anlaşılır.”
New York Review of Books

“Tartışmasız çok parlak.”
Newsday

“Çok eğlenceli … parlak ve kışkırtıcı.”
Wall Street Journal

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 16 – zihin nasil calisir scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 35

Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne

Yazar: Richard P. Feynman
Çevirmen: Lale Aykent Tunçman
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 236

Ralph Leighton tarafından derlenen Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne, Feynman’ın çok ilgi gören biyografisi Eminim Saka Yapıyorsunuz, Bay Feynman’ın devamı niteliğinde. Ancak Feynman bu kitapta çoğunlukla şaka yapmıyor. Ayrıca bu kitapta konular, düzenliymiş havası vermek için kronolojik olarak sıralanmış olan Eminim Saka Yapıyorsunuz Bay Feynman’a göre birbirleriyle daha az ilgili.

Başkalarının Ne Düşündüğünden Sana Ne, Feynman’ın kişiliğini en çok biçimlendirenlerin etkilerini anlatarak başlıyor; annesi, babası, Mel ve ilk aşkı Arlene. Bu kitabın ismini aldığı Arlene’nin öyküsü Feynman için anlatması üzücü bir öykü.

Kitaptaki “Bay Feynman Washington’a gidiyor” bölümü Feynman’ın uzay mekiği Challenger1 m patlayışını araştıran Rogers Komisyonu’ndaki maceralarını kapsıyor. Ardından Feynman’ın on yıl süren kanser mücadelesi, Caltech’te verdiği son dersten iki hafta sonra, 15 Şubat 1988’de sona erdi. Feynman’ın en dokunaklı ve ilham verici konuşmalarından biri olan “Bilimin Değeri” kitabın Sonsöz’ü.

‘Feynman’ın gür sesi sayfalar arasında yankılanıyor.”
James Gleick, Kaos yazarı

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 17 – baskalarinin ne dusundugunden sana ne scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 36

Boş Sayfa: İnsan Doğasının Modern İnkarı

Yazar: Steven Pinker
Çevirmen: Mehmet Doğan
Yayınevi: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
Sayfa Sayısı: 581

Dil ve zihin konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Steven Pinker, Boş Sayfa’da insan doğası tartışmasını ve bunun ahlaki, duygusal, siyasal renklerini irdeliyor. Kendine özgü bir mizah duygusuyla ele aldığı konular hakkındaki düşüncelerini berrak bir şekilde ifade eden Pinker, geçen yüzyılda birçok aydının kabul ettiği ve zihnin doğuştan gelen özellikler barındırmadığını söyleyen “boş sayfa” öğretisinin, “insanlık” dediğimiz ortak değerlerimizi ve bireysel tercihlerimizi inkâr ettiğini öne sürüyor.

Pinker ayrıca, “boş sayfacıların” toplumsal sorunları nesnel bir şekilde çözümlemek yerine avutucu sloganlarla yetindiklerini; siyaset, şiddet, çocuk yetiştirme ve sanat anlayışlarımızı çarpıttığını savunuyor. Tarafların karşılıklı olarak birbirlerini suçladıkları “insan doğası” tartışmalarına soğukkanlılık ve akılcılık şırınga eden Pinker, bilim ve sağduyuya dayalı bir insan doğası anlayışını dürüstçe kabul etmenin önemini vurguluyor.

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 18 – bos sayfa – insan dogasinin modern inkari scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 37

Tanrı Yanılgısı

Yazar: Richard Dawkins
Çevirmen: Tunç Tuncay Bilgin
Yayınevi: Kuzey Yayınları
Sayfa Sayısı: 352

Son zamanlarda, Discover dergisi, evrimi sert ve etkili savunduğu için Richard Dawkins’i “Darwin’in Rottweiler”i olarak anmaktadır. Prospect dergisi ise onu, (umberto Eco ve Noam Chomsky ile birlikte) dünyanın ilk üç halk aydınından biri olarak seçti. Bu kez Dawkins keskin zekâsını din üzerine çevirir, dinin hatalı mantığını ve yol açtığı acıları ifşa eder.

Eski Ahit’in cinsiyet takıntılı tiranından, Aydınlanma düşünürlerince müşfik (ama hala mantık dışı) Kutsal Düzenleyici olmasına kadar Tanrı’yı bütün formlarıyla eleştirir. Dine ilişkin bütün önemli argümanları didik didik eder ve doğaüstü bir varlığın olamazlığını açık seçik ortaya koyar. Konuları tarihsel ve çağdaş kanıtlarla destekleyerek, dinin nasıl savaşı ateşlediğini, bağnazlığı kışkırttığını, çocukları istismar ettiğini gösterir. Böyle yaparak, Tanrı inancının sadece akil dişi (irrasyonel) değil, ayni zamanda potansiyel olarak ölümcül olduğu seklinde zorlayıcı bir durum yaratmaktadır.

Dawkins’in dini çürütmeye yönelik ateşli ve şiddetli tarzı, Kutsal Kitap’ı delik deşik eden tutarsızlık ve zalimlikler durmadan dile getiren, “maharetli tasarım”ın anlamsızlığı ya da can çekişen Orta Doğu veya Orta Amerika köktendinciliği karşısında tüyleri diken diken olan herhangi biri tarafından bağrına basılacaktır.

“Yaratılışçılar ile Tanrı’ya inanlar, Dawkins’i kendilerinin bas düşmanı olarak görmekte haklılar. The God Delusion’da kendinin ne müthiş bir hasım olduğunu göstermektedir. Coşkuyla ve heyecanla okunan bir yapıt… Tam da Papa ile İslam’ın birbirinden uzaklaştığı bir ortama denk geldi.”
The Guardian

“Dünyayı bir kez daha yıkayan, köpüklü bir boş inanç gelgitine karşı, bütün kariyeri boyunca hayatın kendisinin zor ve muhteşem sebebini kanıtlayan büyük bir bilimadamından, fevkalade savaşçı bir atak.”
Johann Hari, Independent

“Dawkins, bir gölge süper güç tarafından sarmalanmış, elverişli ve rahat bir ortamda bulunan bir insan dünyasına ihtiyaç duymayan okuyuculara bir parça akıl ve entellektüel bakış ila haz veriyor.”
Herald Tribune

kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 19 – tanri yanilgisi scaled
kozmos hayranlarına 18 kitap önerisi 38

E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

2017 yılının Aralık ayında kurulan ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllülerin oluşturduğu bir topluluk.

Yorumunuzu Bekliyoruz