1. Ana Sayfa
  2. Benzer Kitaplar

Saka Kuşu Hayranlarına 18 Kitap Önerisi

Saka Kuşu Hayranlarına 18 Kitap Önerisi
0

Saka Kuşu ruhani bir yolculuk gibi. Oradan oraya sürüklenen bir hayatın, kaybın, ölümün, takıntının, bağımlılığın, aşkın, kaderin ve kadersizliğin romanı.

Saka Kuşu

Yazar: Donna Tartt
Çevirmen: Merve Sevtap Ilgın
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 864

“Birini benim, annemi özlediğim kadar özlemek nasıl mümkün olabiliyordu? Onu öyle çok özlüyordum ki ölmek istiyordum; suyun altında havaya hasret kalmak gibi sert, somut bir özlem.”

İlgisiz bir babanın ve hayatını ona adayan bir annenin oğlu olan on üç yaşındaki Theodore Decker bir patlamanın ardından mucize eseri hayatta kalır. Ancak New York gibi koca bir şehirde kimsesiz bir çocuk olarak felaketin ardından hayatta kalmak yeni bir felaketin içine düşmek gibi olur onun için. Bu yangın yerini andıran hayatın içinde ona annesini hatırlatan tek bir şeye tutunur Theo: küçük, sarı bir kuş; bir saka…

Büyüdükçe zenginlerin tablolarla dolu odalarında ve çalıştığı antikacının tozlu koridorlarında hayatın çok daha farklı yönlerini keşfeder genç adam. Aşkı bulur ama tılsım gibi yanından ayırmadığı Saka Kuşu tablosu kadar kırılgan ve ürkektir bu aşk. Ve onun kadar yakın ama bir o kadar da uzak…

Saka Kuşu ruhani bir yolculuk gibi. Oradan oraya sürüklenen bir hayatın, kaybın, ölümün, takıntının, bağımlılığın, aşkın, kaderin ve kadersizliğin romanı. Tablonun içinden bakan o küçük kuş, size evreni, iyiyi, kötüyü, güzeli, benliğin ve zaman kavramının derinliklerinde yatan sırrı sorgulatacak kadar güçlü ve tüneğine zincirlenmiş olmasına rağmen alabildiğine özgür.

“Saka Kuşu bir zafer. Donna Tartt ortaya olağanüstü bir kurgu eser çıkarmış.”
Stephen King

“Keder, kayıp, kimsesizlik, kader ve iyiyle kötünün doğası üzerine kaygıları, zengin karakterleri ve toplumsal anlamda geniş tuvaliyle Proust, Dickens, Dostoyevski ve Nabokov ile karşılaştırılmayı hak ediyor. Çatısı ve temposu titizlikle oluşturulmuş; bu kitabı okumak Tartt’ın görüsü ve sesini bütünüyle özümseme deneyimidir. Güzel ve önemli bir kitap.”
Elaine Showalter

“Modern bir destan ve eski usül bir kutsal yolculuk, maharetli bir maceraperest ve ağırsıklet bir başyapıt. Bu kitap Tartt’ın büyük ölçüde erkeklerden oluşan Büyük Amerikan Romanı kulübüne girip John Steinbeck, Harper Lee, Saul Bellow, Philip Roth ve diğerleri ile şerefine içmesini sağlayamayacaksa şayet, bu dükkânı kapatıp Büyük Evrensel Roman için başka bir yer açalım, zira bu tam da öyle bir şey.”
The Times

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 1 – saka kusu scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 20

Zaman Yolcusunun Karısı

Yazar: Audrey Niffenegger
Çevirmen: Elvan Umur
Yayınevi: Epsilon Yayınevi
Sayfa Sayısı: 680

Amerika’da yayınlandığı günden beri Amazon’un en çok satanlar listesinden düşmeyen ve Amazon editörlerinin 2004 yılının en iyi kitabı seçtiği “Zaman Yolcusunun Karısı”, çok katmanlı bir roman. Dokunaklı bir aşk hikayesini; gerçekçi karakter çözümlemelerinden vazgeçmeden, ilginç bir bilimkurgu dünyasına oturtan bu kitap için, ‘son yılların en güzel aşk hikayesi’ diyebiliriz.

“Artık aşk hikayeleri yazılmıyor diyenlere, ‘Zaman Yolcusunun Karısı’nı ısrarla öneririm. Baş döndürecek kadar romantik olmasının yanında, hayran olunacak bir yaratıcılık ve ustalıkla işlenmiş büyüleyici bir roman”
Scott Turow

“Bu kitap ürkütücü bir şekilde kusursuz”
Scotland on Sunday

“Nifenegger büyük bir içtenlik ve cesaretle, kendi zaman tünelindeki aynalarla oynuyor.”
The New Yorker

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 2 – zaman yolcusunun karisi scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 21

Şanghay Kızları

Yazar: Lisa See
Çevirmen: Dilan Toplu
Yayınevi: Epsilon Yayınevi
Sayfa Sayısı: 400

Umutları ve hayalleri ortak olan iki kız kardeşin samimi hikayesiyle kalbinize dokunacak…

New York Times’ın en çok satan kitaplar listesinde yer alan ve uluslararası çok satan kitapların yazarı Lisa See’den…

YIL 1937, ASYA’NIN PARİS’İ, ŞANGHAY

Yirmi bir yaşındaki Pearl Chin ve kız kardeşi May günlerini refah içinde geçiren güzel, modern ve kaygısız kızlardır. Babaları onlara tüm servetini kaybettiğini açıklayana ve borcunu ödemek için kızlarını Los Angeles’tan Çin’e gelin bulmak için gelen taliplere satmak zorunda kaldığını açıklayana dek. Japonlar şehirlerini bombalarken, Pearl ve May Çin’in kırsal bölgelerinden Amerika kıyılarına uzanan ve hayatları boyunca unutamayacakları bir yolculuğa çıkarlar. Birbirlerinin en yakın arkadaşı olsalar da aralarında rekabet etmekten de geri durmazlar.

Yolculuk süresince pek çok fedakârlıkta bulunurlar, yerine getirilmesi olanaksız seçimler yapmak zorunda kalırlar ve hayatlarını değiştiren, dayanılması zor bir sırra göğüs gererler. Ama yine de her şeye karşın şoke edici bir şekilde kim olduklarını -Şanghay’ın güzel kızları- asla unutmazlar.

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 3 – sanghay kizlari scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 22

Binbaşının İkinci Baharı

Yazar: Helen Simonson
Çevirmen: Asuman Kutlu
Yayınevi: Artemis Yayınları
Sayfa Sayısı: 460

“Helen Simonson’ın komik, insanı rahatlatan ve zekice kaleme alınmış romanının sakin ve hoş ritmine kapılıp gitmemek mümkün değil. Aşkın, gerçek hayattaki gibi herkesi -yetişkin çocukları, köylüleri ve kitabın başkahramanlarını- sürpriz bir şekilde biraraya getirdiği modern bir aşk hikayesi.”
Elizabeth Strout, Pulitzer ödüllü Olive Kitteridge romanının yazarı

“Bu kitabı seviyorum. Aksi, başına buyruk evlatları, farklı din, ırk ve arazileriyle küçük ve sevimli bir İngiliz köyünde geçen Binbaşının İkinci Baharı, şaşırtıcı ve mükemmel bir şekilde romantik. Gerçekçi, zeki ve samimi karakterleriyle bu roman, çok uzun zamandır okuduğum en iyi kitap.”
Cathleen Schine, The Love Letter ve The New Yorkers kitaplarının yazarı

“Karşı konulamayan çekiciliğiyle insanı düşünmeye sevk eden bu tek kelimeyle enfes ve insanı içine çeken hikayeyi baharatlı bir puro içer gibi keyfine vararak okuyacaksınız. Bu kitap Simonson’ın ilk büyük çıkışı ve insan acaba bir sonraki kitabı nasıl olacak diye düşünmeden edemiyor.”
Library Journal

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 4 – binbasinin ikinci bahari scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 23

Hep Beraber

Yazar: Ann Patchett
Çevirmen: Özge Onan
Yayınevi: Hep Kitap
Sayfa Sayısı: 304

Hep Beraber elli yıllık bir süreç içinde, iki ailenin bireylerinin yaşadıklarını ele alıyor.

Roman, bir vaftiz töreniyle başlıyor. Bölge savcısı olan Cousins evdeki hamile eşinden ve gürültücü çocuklarından kaçarak davet edilmediği bir eve gelir. Cin ve portakal suyuyla sarhoş olunca, ev sahibinin karısı Beverly Keating’i öper. İkisi de eşlerinden ayrılır ve California’dan Virginia’ya taşınırlar.

Daha önceki evliliklerinden olma altı çocuk da, kendilerini aile bağlarından oluşan bir düğümün içinde bir kıyıdan ötekine savrulur halde bulurlar.

New York Times’ın çok satanlar listesinden uzun süre inmeyen Hep Beraber, romanları otuzun üzerinde dile çevrilen, PEN/ Faulkner ve Orange ödülleri sahibi olan Ann Patchett’ın yedinci romanı.

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 5 – hep beraber scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 24

Bir Yolculuğa Çıkacaksın

Yazar: Sara Gruen
Çevirmen: Nil Bosna
Yayınevi: Epsilon Yayınevi
Sayfa Sayısı: 439

Bazen bir yolculuğa çıkmak zorunda kalırsın ve hayatın değişir.

Maddie ve kocası Ellis, Philadelphia’da, sosyetenin yılbaşı partisinde sarhoş olup olay çıkarırlar. Zaten oğlunun İkinci Dünya Savaşı’na katılamamasından utanan Ellis’in babası, olaydan sonra çiftin maddi desteğini kesip onları evden kovar.

Ellis, eski hayatını geri almak için meşhur Loch Ness canavarını yakalamaya karar vererek, Maddie ve yakın arkadaşı Hank’i de yanına alıp savaşın ortasında İskoçya’ya gider. Erkekler her gün canavar peşindeyken, yabancı bir ülkede, yabancı insanların arasında yapayalnız kalan Maddie bazı şeyleri ilk kez sorgular. Gerçekte kim olduğunu, ne istediğini, doğanın güzelliğini, dostluğun önemini ve gerçek sevgiyi keşfeder.

“Hayata dair içinizi ısıtacak, sürükleyici bir hikâye.”
InStyle

“Nefes kesici… İkinci Dünya Savaşı’nın gölgesinde, sevgi, arkadaşlık ve macera üzerine cesur bir roman.”
Harper’s Bazaar

“Büyüleyici bir hikâye.”
Us Weekly

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 6 – bir yolculuga cikacaksin scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 25

Sana Söyleyemediğim Her Şey

Yazar: Celeste Ng
Çevirmen: Zeynep Yeşiltuna
Yayınevi: Martı Yayınları
Sayfa Sayısı: 336

Lydia öldü. Ama henüz kimse bilmiyor…

Böyle başlıyor bu hikâye. Lydia’nın kahvaltıya inmediği o mayıs sabahında. Lee ailesi; pişmanlıkları ve kırgınlıkları, ihanetleri ve güvensizlikleri, söyledikleri ve söylemedikleriyle mutfak masasında beklerken. Sonrası, adına mutluluk dediğimiz denge oyunu ve bizi bir arada tutan sırlar üzerine başka bir hikaye… Yayınlandığı günden bu yana, okurların ve eleştirmenlerin övgüyle karşıladığı Sana Söyleyemediğim Her Şey, her sayfası küçük sürprizlerle dolu, etkileyici, özel bir roman.

“Hayranlık uyandıran bu kitapla ilgili tek endişem, bundan sonra okurun beklentisinin çok daha fazla yükselmesi. Derin, dokunaklı ve hassas bir metin.”
Chris Schluep

“Başarılı bir ilk roman, aynı zamanda yürek burkan bir hikâye… Celeste Ng, hünerli bir şekilde ipleri elinde tutmayı başarıyor. Çokkuşaklı bu roman, bir ailenin bütün sırlarına ışık tutan son derece ilgi çekici ve ustaca bir eser.”
Los Angeles Times

“Sürükleyici bir gizem ve farklı ırklardan gelen bir aile üzerine etkileyici bir inceleme. Tartışma yaratacak bir ilk roman.”
Entertainment Weekly

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 7 – sana soyleyemedigim her sey scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 26

Eileen

Yazar: Ottessa Moshfegh
Çevirmen: Begüm Kovulmaz
Yayınevi: Hep Kitap
Sayfa Sayısı: 240

Yaklaşan Noel aklı karışık, mutsuz Eileen’e hiç umut vaat etmiyor. Yaşadığı sıkıcı kasaba, alkolik babası, çalıştığı ıslahevindeki tutuklu erkek çocukların acı kaderleri, neredeyse çöplük haline gelen kendi evleri ve gündelik korkuları genç kadına hayallerine sığınmaktan başka çare bırakmıyor, çünkü hayatını değiştirmeye ne gücü var ne de cesareti. Arada sırada marketlerden çaldığı ufak tefek şeyler de olmasa yaşam iyice katlanılmaz olacak onun için. Ama işyerine genç bir kadının gelmesiyle Eileen’in gündüz düşleri şekil değiştiriyor.

Her bakımdan kendisinin tam zıddı olan Rebecca’nın cazibesiyle büyülenen Eileen’in ondan küçücük bir ilgi görmek için yapmayacağı şey yok. Öyle ki fondaki sıkıcı kasaba, gerilimin yavaş yavaş arttığı bir sahneye dönüşürken, artık Eileen için hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!

Ottessa Moshfegh New England’ın karlı, bembeyaz manzarasını arkasına alarak, okuru Eileen’in karanlık ve ürpertici olduğu kadar büyüleyici de olan dünyasına götürüyor.

2016 yılı Man Booker Ödülü’nün kısa listesine kalan Eileen PEN/Hemingway İlk Roman Ödülü’nü kazandı.

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 8 – eileen scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 27

Yetimlerin Efendisi’nin Oğlu

Yazar: Adam Johnson
Çevirmen: Güneş Demirel
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 576

2013 Pulitzer Ödülü
Ulusal Kitap Eleştirmenleri Cemiyeti Ödülü 
Dayton Edebiyat Barış Ödülü
Amerikan Edebiyat Cemiyeti Carnegie Madalyası

Pak Jun Do, zorla başkente götürülmüş şarkıcı bir kadının ve yetimhane müdürü bir babanın oğludur. Kuzey Kore’nin üst düzey yetkilileri kısa zamanda onun sadakatini ve yeteneklerini fark eder. Kendisini sadece “dünyanın en yüce ulusunun bir neferi” olarak gören Jun Do, kısa zamanda yükselir. Hayatta kalmak için değişen kurallarla, işkencelerle ve üstlerinin kafa karıştırıcı istekleriyle mücadele etmek zorundadır. Herhangi bir insanın katlanabileceğinden fazlasına maruz kalan Jun Do, sevdiği kadın Sun Moon’u kurtarabilmek için Kim Jong İl’in rakibi rolüne bürünür.

Bu destansı romanda Adam Johnson, açlıkla kırılan, yozlaşmışlık ve zulmün sıradan olduğu bu dünyanın sürükleyici bir anlatımını sunuyor. İnsanın kırılganlığının ve insan iradesinin yenilmezliğinin anlatıldığı roman, hiç tanınmayan bir dünyanın kapılarını aralıyor. 

“Okuyucuyu totaliter Kuzey Kore’nin derinliklerine ve insan kalbinin en mahrem yerlerine doğru macera dolu bir yolculuğa sürükleyen, büyük bir incelikle işlenmiş bir roman.”
Pulitzer Ödülü alıntısı

“Yetimlerin Efendisi’nin Oğlu, tıpkı 1984 ve Cesur Yeni Dünya gibi distopik klasiklerin arasında yer almayı hak ediyor.”
The Guardian

“İnanılması güç olayları ele alıp bunları tamamıyla inanılır bir kurguya dönüştürebilen müthiş bir roman. Bu Yetimlerin Efendisi’nin Oğlu’nun dehası.”
The Washington Post

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 9 – yetimlerin efendisinin oglu scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 28

Kabuğunu Kıran İnci

Yazar: Nadia Hashimi
Çevirmen: Mehtap Gün Ayral
Yayınevi: Lemur
Sayfa Sayısı: 416

“Goodreads Okurlarına Göre 2014’ün En İyi On Romanından Biri”

“Afgan-Amerikalı yazar Nadia Hashimi’nin bu ilk romanı güçsüzlüğün, kaderin ve Khaled Hosseini, Jhumpa Lahiri ve Lisa See’nin eserlerindeki duygusal tınıyı ve kültürel niteliği birleştiren kendi kaderini çizme özgürlüğünün yakıcı hikâyesidir.”

Kâbil, 2007: Taliban sokaklara hükmetmektedir. Madde bağımlısı bir babası olan ve hiç erkek kardeşi olmayan Rahima ve ablaları evden dışarı bile çıkamaz, okula gidemezler. Tek umutları eski günlerdedir. Küçük Rahima, evlilik çağına gelene dek erkek çocuk gibi giyinip bu şekilde davranmasına izin veren “Bacha Posh” geleneği sayesinde hayal bile edemeyeceği bir özgürlüğe kavuşur… Bu da onu tamamen değiştirecektir.

Ama ailesinde bu sıradışı geleneği uygulayan ilk kişi Rahima değildir. Yüz yıl önce, büyük büyük anneannesi Shekiba da aynı şekilde kendini kurtarmış ve bir aile kurmuştur. Bu değişim onu ıssız bir köyde sürdüğü mahrumiyet içindeki hayattan alıp kralın Kâbil’deki sarayının zenginliğine taşır.

Kabuğunu Kıran İnci, zamanda gidip gelerek, aralarında yüz yıl olmasına rağmen aynı cesarete sahip olan bu iki kadının olağanüstü öyküsünü iç içe geçmiş olarak anlatır. Özgürlüğün olduğu bir hayata geri dönebilecekler mi? Dönemezlerse, hayatlarına nasıl devam edecekler? 

“Dokunaklı bir aile hikayesi… Şaşırtıcı, gizemli ihtişamıyla bir Afganistan portresi ve Afgan kadınlarının devam eden mücadelelerine tutulmuş bir ayna.”
Khaled Hosseini

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 10 – kabugunu kiran inci scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 29

Benim Balığım Yaşayacak

Yazar: Ruth Ozeki
Çevirmen: Filiz Saban
Yayınevi: Parodi Yayınları
Sayfa Sayısı: 600

Olur da biri size bu kitap hakkında bir şey sorarsa ona sadece yalan söyleyin. Tokyo’da, katlanamadığı yalnızlığına son vermeyi düşünen 16 yaşında genç bir kız: Nao. Pasifik’in öteki tarafında ise ıssız bir adada ilham perisini arayan bir yazar: Ruth. Ve bu hayatları birleştiren sahil kenarına vurmuş bir günlük: Nao’ın günlüğü.

Nao’ın tek arzusu, hayatına son vermeden önce, Budist rahibesi olan büyük büyükannesinin hayatını kaleme almaktır. Gözlerden ırak yaşayan yazar Ruth ise bir gün sahilde gezerken kıyıya vurmuş bir çanta bulur. Bu, 2011 yılında Japonya kıyılarını vuran tsunaminin sürüklediği eşyalardan biridir muhtemelen. Gizem, gün ışığına çıkmaya başladıkça Ruth geçmişe, Nao’ın acı yaşantısına, onun bilinmez kaderine ve aynı zamanda kendi geleceğine doğru yol alır.

Yazar ve okur, geçmiş ve şimdi, gerçek ve kurgu, kuantum fiziği, tarih ve mitolojinin iç içe geçtiği Benim Balığım Yaşayacak, benliği ve tüm dünyayı keşfe çıkan özgün bir hikâye.

“Ozeki bu sefer büyük oynuyor… Kaderleri birbirine mühürlenmiş iki zaman kahramanının, Ruth ve Nao’ın peşinden sürüklüyor bizleri.”
The New York Times Book Review

“Ozeki’nin bu romanı, edebiyattan ve entelektüel bir coşkuyla sarmalanmış iyi bir hikâyeden haz alanları kesinlikle memnun edecek.”
Publishers Weekly

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 11 – benim baligim yasayacak scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 30

Üç Oda Bir Yalnızlık

Yazar: Claire Messud
Çevirmen: Derya Engin
Yayınevi: Martı Yayınları
Sayfa Sayısı: 384

Hayatı boyunca başarılı bir sanatçı ve anne olmanın hayalini kuran Nora amaçlarını gerçekleştirmek yerine “Üst Kattaki Kadın” ve güvenilir bir insan olarak yaşamına devam etmiş bir ilkokul öğretmenidir, fakat yeni öğrencisi Reza ile onun ebeveynlerini tanıdığı andan itibaren kendini, inançlarını ve benliğini sorgulatan bir varoluş karmaşasının içinde bulur.

Claire Messud’un içtenlikle ve yürek yakan bir üslupla kaleme aldığı Üç Oda Bir Yalnızlık’ta kendinden öte bir dünyaya dahil olmayı arzulayan yalnız bir kadının sürükleyici itiraflarına şahit olacaksınız.

“Edebi anlatımın zekice işlendiği bu roman baştan sona nefes kesen bir okumayı garanti ediyor.”
USA Today

“Sayfalarından tutkunun ve sanatın fışkırdığı bu roman, otantik bir hayatı kucaklamanın heyecanını ve duygu yoğunluğunu gözler önüne seriyor.”
Booklist

“Büyüleyici ve kusursuz bir anlatım… Messud’un geniş bir tasvir ve hayal gücü var.”
San Francisco Chronicle

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 12 – uc oda bir yanlizlik scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 31

Kuzeyin Derinliklerine Giden Dar Yol

Yazar: Richard Flanagan
Çevirmen: Kemal Küçükgedik
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 376

Tek isteğim, günbatımının ve batıdaki tüm yıldızların ışığının ötesine açılmak, ölene dek. 

Mutlu bir adamın geçmişi yoktur, mutsuz bir adamın ise geçmişten başka hiçbir şeyi. Yaşlandığında Dorrigo Evans bu sözü bir yerde mi okuduğunu yoksa kendisinin mi uydurduğunu hiç bilemedi. Uydurulmuş, karıştırılmış ve kırılıp öğütülmüştü sözcükler, hem de pervasızca kırılıp öğütülmüş. Kayadan mıcıra, toza, çamura, kayaya ve böyle sürüp gidiyordu dünya; dünyanın neden böyle olduğuna dair bir açıklama veya sebep sorduğunda annesinin dediği gibi. Dünya böyledir, derdi hep. Sadece böyledir, evladım. 

İkinci Dünya Savaşı’nda Japonların eline esir düşen cerrah Dorrigo Evans, iki yıl önce amcasının genç karısıyla yaşadığı yasak aşkın anılarıyla baş başadır. Emri altındaki askerleri açlıktan, koleradan ve işkenceden kurtarmaya çalışırken bir gün eline bir mektup geçer. Ve okuduklarından sonra, eskiden olduğu adamdan yalnızca belli belirsiz izler kalır geriye.

Kuzeyin Derinliklerine Giden Dar Yol, aldığı prestijli edebiyat ödüllerinin yanı sıra The New York Times, The Washington Post, The Economist, Seattle Times, Minneapolis Star Tribune tarafından 2014’te Yılın En İyi Kitabı seçilmiştir.

“Flanagan yeryüzündeki cehennemi tarif ederken bile cümlelerinin altına müthiş bir güzellik gizliyor.”
Metro

“Tek bir bedende hem iyiyi hem de kötüyü aynı derecede barındırmanın ne demek olduğunu gösteren muhteşem bir örnek.”
The Guardian

“Bir virtüözün performansı gibi… İyi bir kitap, sayfaları çevirirken sanki kıvılcım saçıyor gibi hissettirir bana. İşte bu kitap da aynı hissi uyandıracak kadar canlı ve güçlü.”
Chigozie Obioma

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 13 – kuzeyin derinliklerine giden dar yol scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 32

Mahvolmuş Bir Tanrı

Yazar: Kate Atkinson
Çevirmen: Ayça Çınaroğlu
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 412

Mahvolmuş Bir Tanrı, Hayat Sil Baştan’ın kahramanı Ursula’nın kardeşi Teddy’nin hayatını konu alıyor. Teddy büyür ve İkinci Dünya Savaşı sırasında pilot olarak İngiliz Hava Kuvvetlerine katılır. Savaştan sonra babasının “Ne bat ne çık, ortalarda bir yerlerde kal” öğüdüne uyarak şair olma hayallerinden vazgeçer. İlk aşkıyla evlenir, öğretmenlik yapan eşiyle ve kızlarıyla birlikte uzun ve sıradan bir hayat sürer.

Dört kuşak boyunca karakterler arasında ileri geri sıçrayışlarla 1920’lerden 2000’lere kadar neredeyse yüz yıla tanıklık eden romanın ekseninde Teddy’nin savaş tecrübesi yer alsa da, Atkinson aslında Todd ailesinin oluşturduğu mikrokozmos aracılığıyla Savaş ertesinde toparlanmaya çalışan İngiltere’yi mercek altına alıyor.

Yazar, renkli kişilikler ve sürprizlerle dokuduğu romanında, alttan alta kurmacanın kendisini de sorgulamaktan geri kalmıyor.

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 14 – mahvolmus bir tanri scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 33

Hayat Denen Mucizeler Bütünü

Yazar: Anthony Marra
Çevirmen: Alaz Kuseyri
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 416

Athens Edebiyat Ödülü (2014)
Anisfield-Wolf Kitap Ödülü (2014)
NBCC John Leonard Ödülü (2014)
ELLE Okuyucuları Büyük Ödülü (2015)
Indies Choice Yılın Kitabı Ödülü (2014)
Carla Furstenberg Cohen Roman Ödülü (2014)
Barnes & Noble Yeni Büyük Yazarların Keşfi Ödülü
Commonwealth Club of California Kitap Ödülü (2013)
Kuzey Kaliforniya Bağımsız Kitapçılar Derneği Ödülü (2014)
Kuzey Kaliforniya Kitap Eleştirmenleri Ödülü Finalisti (2014)
PEN/Robert Bingham Yazarlar Birliği Ödülü Finalisti (2014)
Flaherty-Dunnan İlk Roman Ödülü Finalisti (2013)
Center for Fiction İlk Roman Ödülü Finalisti (2013)
The Medici Kitap Kulübü Ödülü Finalisti (2014)
Dayton Edebiyat Barış Ödülü Finalisti (2014)
Young Lions Roman Ödülü Finalisti (2014)
Ulusal Kitap Ödülleri Finalisti (2013)
Prix Medicis Adaylığı (2014)

Hayat asla düz bir çizgide ilerlemez. Onun hayatı da sönmüş bir yıldızın etrafında düzensiz daireler çiziyordu. Tıpkı ışığı hapseden bir ampulün çevresinde dönüp duran bir güve gibi…

Çeçenistan’ın küçük bir köyünde yaşayan sekiz yaşındaki Havva, babasını alıp götüren Rus askerlerinden kaçmayı başarmıştır. Ateşe verilen evini karlar altındaki ormanda saklandığı yerden izlerken komşuları Ahmet tarafından kurtarılır. Fakat bir somun ekmek için her şeyi yapmaya hazır muhbirlerin bulunduğu bu köyde Ahmet’in onu saklayabileceği güvenli bir yer yoktur.

Yine de bir zamanlar en yakın arkadaşı olan adamın kızını kurtarması gerektiğine karar verir. Böylece onu güvenli olduğunu düşündüğü tek yere götürür; sadece adını bildiği bir doktorun -Sonja Rabina’nın- çalıştığı bombalanmış bir hastaneye… Sargı bezi bulmanın cephane bulmaktan daha zor olduğu, dikişlerin diş ipiyle atıldığı ve yalnızca doğum ve travma servisleriyle hizmet veren bir hastane…

Birlikte geçirdikleri o beş tuhaf günde Havva, Doktor Sonja ile Ahmet’in kaderini tek bir yörüngede birleştiren güç, umutları ve tutkuları unutma isteğini alıp götüren rüzgâr, zinciri tamamlayıp çemberin kapanmasını sağlayan son halka olur. Çünkü yıllar süren savaştan sonra hayat artık çok basit ve nettir: Biri doğar, diğeri ölür, hayat yeniden başlar.

Yılın En İyi Kitapları Arasında Gösterenler: Amerikan Kütüphaneciler Derneği, New York Magazine, Chicago Tribune, Kansas City Star, GQ, NPR, Christian Science Monitor, San Francisco Chronicle, Cleveland Plain Dealer, O; The Oprah Magazine, Publisher’s Weekly, Kirkus Reviews, Library Journal. New York Times Bestseller, Washington Post Bestseller, Amazon.com Yılın En İyi Kitabı, Indie Next List Birincisi.

Anthony Marra; Whiting, Pushcart ve Hikâye Yazarlığı ödüllerine layık görülmüş ve The Atlantic dergisinin düzenlediği Öğrenciler Arası Yazarlık Yarışması birincisi olmuştur. Çalışmaları The Best American Nonrequired Reading’in 2012 sayısında yer almıştır. Iowa Yazarlık Atölyesi’nde güzel sanatlar yüksek lisansı yapmış olan Marra bir dönem Doğu Avrupa’da yaşamış ve orada da çeşitli çalışmalara imza atmıştır. Şu anda Kaliforniya, Oakland’da yaşamakta olup Stanford Üniversitesi’nde Wallace Stegner Yazarlık Programı’na katılmaktadır.

“Sıra dışı bir hikâye! Yirmi birinci yüzyılın Savaş ve Barış’ı… Marra felaketler karşısında yıldızlara özgü sakinliğini doğruca Tolstoy’dan almış gibi görünüyor.”
New York Times

“Marra bu sıra dışı çıkış romanında pek çoğumuzun yabancı olduğu insanları ve toprakları yürek sızlatan bir dille anlatarak bütün acılarını hissetmemizi sağlamış. İkinci savaş sırasında küçük bir grup insan, Çeçenistan’ın kırsal kesimlerinde çok zor şartlarda yaşam savaşı vermektedir. Çok yetenekli bir cerrah, bir hastanenin yıkıntıları arasında korkunç işini yapabilmek için duygularını hiçe sayarak durmadan çalışmaktadır. Şimdiden çok fazla şey görmüş olan sekiz yaşında bir kız, babası Rus askerleri tarafından götürüldüğü geceden beri hükümet tarafından aranmaktadır.

İşinde iyi olmayan ve sanatçı olmanın hayallerini kuran bir doktor, devlet eliyle öldürülen kırk bir komşusunun portrelerini çizerek viraneye dönen köyündeki evlerin kapı eşiklerine ve ağaçlara asmaktadır. Ve bir zamanlar acımasızca işkence gören yalnız bir adam, şeker hastası babasına insülin bulabilmek için onunla küsmeyi bile göze alarak hükümet adına muhbirlik yapmaktadır…

Marra, 1996 ile 2004 yılları arasında mekik dokurken gelecekte yaşanacak olaylara dair detaylar da vererek bu çarpıcı hikâyeyi ürkütücü, büyülü bir havaya büründürmüş. Bağlantıları kurmak için can atışımızı ve dayanmak için katettiğimiz mesafeleri zarifçe tasvir ederken bile bütün karakterlerin birbirleriyle yakından bağlantılı olduğunu açıklamakta acele etmemiş.”
Booklist

“Gökyüzüne bakıp mucizelere inanmanızı sağlayacak bir ışık… Karşınızda taze ve zarif bir üslupla kaleme alınmış, derin ve bir o kadar da dehşet verici bir hikâye var. Size bir anda inanılmaz derecede yakın ve önemli gelecek uzak diyarlarda yaşayan insanların yürek burkan hikâyesi… Yıllardır hiçbir romandan böylesine etkilenmemiştim. Beklentilerinizi fazlasıyla yükseltme riskini de göze alarak, bu kitabı kesinlikle okumanız gerektiğini söylüyorum.”
Washington Post

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 15 – hayat denen mucizeler butunu scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 34

Saflık

Yazar: Jonathan Franzen
Çevirmen: Emrah Serdan
Yayınevi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 632

Çağdaş Amerikan edebiyatının en önemli temsilcilerinden ödüllü yazar Jonathan Franzen, Düzeltmeler ve Özgürlük’ün ardından bir kez daha “büyük roman” geleneğine bağlı kalarak modern bir klasik yaratıyor.

Bir anne ve kızın “tuhaf” ilişkisiyle başlayan olayların üzerindeki perde kalktıkça sınırları aşan ve yıllara uzanan girift bir ilişkiler sarmalı açığa çıkıyor. Tatminsiz bir aşk yoldan çıkmaya, bir sırrın ağırlığı kontrolü kaybetmeye, intikamın çürütücü hazzı ise yeni krizlere yol açarken doğru ve yanlış, iyi ve kötü, haklı ve haksız arasındaki çizgiler bulanıklaşıyor. Dünyadaki tüm dengelerin değiştiği, Doğu Almanya’nın ilkel fişleme yöntemlerinin yerini dijital casusluğa bıraktığı, yıkılan duvarların doyumsuzluk da dahil yeni sınırlar inşa ettiği uzun bir kesitte, değişmeyen nadir olgulardan birini; aile kurumunun çöküşünü de incelikle örüyor Franzen.

Başarılı olay örgüsü, derinlikli karakterleri ve sorgulatan bakış açısıyla Saflık uzun yıllar akıldan çıkmayacak, etkileyici bir roman. 

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 16 – saflik scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 35

Bir Yosunun Parmak İzleri

Yazar: Elizabeth Gilbert
Çevirmen: İrem Sağlamer
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 576

Mükemmel her zaman güzel demek değildir. Bazen ufak ihmaller en hayret uyandırıcı güzelliklerin su yüzüne çıkmasını sağlar. Tıpkı en harika leylakların, yıkık dökük ambarların ve boş barakaların yanında yetişmesi gibi…

Fakir bir İngiliz olan Henry Whittaker ticari zekâsını kullanarak Amerika’nın en zengin adamlarından biri haline gelir. Kızı Alma 1800’lerde büyük bir lüksün içine doğar. Zeki ve öğrenme açlığıyla dolu olan Alma, önemli bir botanikçi olur. Yaşamın ardında saklı mekanizmayı anlamaya çalışırken merakı ve araştırmaları onu evrimin gizemlerinin içine çeker.

Günün birinde onu bilimin tam zıttı ruhani, ilahî ve büyü dolu bir dünyaya çeken bir adama âşık olur. Fakat o zamana kadar her istediğini elde etmiş olan Alma için işler yolunda gitmez ve bu, Tahiti’den başlayacak bir yolculuğun ilk adımı olur. Hayatın izlerini takip ettiği bu yolculukta Alma’nın karşısına çıkanlar bambaşka bir dünyanın da var olabileceğini gösterir. Elizabeth Gilbert bu kitabıyla okurun zihnini ve yüreğini esir alacak.

“Bir ömürlük roman…”
O Magazine

“Işık saçan bir kitap. Hayat ve aşk hakkında büyük bir edebi başarı. Victor Hugo ve Emile Zola gibi Elizabeth Gilbert da daha geniş bir dünyadaki önemli şeyleri yakalıyor.”
The Washington Post

“Büyüleyici ve sıradışı… Her anlamda çok etkileyici bir kitap. Derin araştırmalar sonucu ortaya çıkmış ve son derece sürükleyici, listelerin en başına kadar çıkacağına eminim.”
Daily Telegraph

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 17 – bir yosunun parmak izleri scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 36

Hepimiz Tamamen Kendimizi Kaybettik

Yazar: Karen Joy Fowler
Çevirmen: Niran Elçi
Yayınevi: Aylak Kitap
Sayfa Sayısı: 320

Cook ailesiyle tanışın!

Birbirini çok seven ama kusurlu insanlardan oluşan bir aile… Anlatıcımız Rosemary Cook’un çocukken yaptığı en iyi şey konuşmakmış. O altı yaşındayken korkunç bir olay olmuş, o kadar korkunç ki, Rosemary’yi sessizleştirmiş ve ailesini mahvetmiş. Şimdi, onun hayran olduğu ağabeyi bir terörist olarak FBI tarafından aranıyor. Hayat dolu bir kadın olan annesi artık bir hayalete dönüşmüş durumda; akıllı ve buyurgan babası ise kara kara düşünen, mesafeli bir adam. Ya Rosemary’nin sevgili kız kardeşi, yaptığı her yaramazlıktaki suç ortağı Fern? Onun kaderiyse, ailesinin asla hayal edemeyeceği kadar korkunç!

“Bu unutulmaz roman sıradışı bir ailenin kalbine yapılan gizemli ve güzel bir yolculuk, ‘insan’ olmanın anlamı üzerine bir uyarı öyküsü. Sonunda, yalnızca yüreğinizi burkmakla kalmıyor; onu ele geçiriyor ve geri vermiyor.”
Dan Chaon

“Bir kitap beni bu kadar duygulandırmayalı seneler oldu. Sabahın üçünde bitirdiğimde ağladım, sonra son bölümü bir kez daha okudum ve yine ağladım.”
Ruth Ozeki

“İnsanlar bir şeyin mükemmel olduğunu anlatmaya çalışırken akıl almaz ve inanılmaz der ya? Karen Joy Fowler’ın yeni kitabı mükemmel: kesinlikle akıl almaz ve tamamen inanılmaz, komik, etkileyici, eğlenceli bir kitap, aynı zamanda bilim tarihindeki utanç verici bir dönemle dürüst bir yüzleşme.”
Mary Doria Russell

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 18 – hepimiz tamamen kendimizi kaybettik scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 37

Hadi Baykuşlarla Diyabet Konuşalım

Yazar: David Sedaris
Çevirmen: Kübra Tekneci
Yayınevi: Epsilon Yayınevi
Sayfa Sayısı: 245

Bir adam yemekli vagona girer ve…

Bu noktadan sonra hikâye çok farklı yönlere gidebilir. Söz konusu David Sedaris olunca, ihtimaller sonsuz ama sonuç hep aynı: Sizi zekâsıyla ve mizah anlayışıyla hem eğlendirir hem derinden etkiler.

Sedaris babasının akşam yemeği kılığını (gömlek ve iç çamaşırı), ilk kolonoskopisini (şaşırtıcı şekilde keyifli) ve cinayete kurban giden bir Pigme’nin iskeletini satın almayı nasıl düşündüğünü anlatıyor. Her anıyı ustalıkla sevgi hakkında bir öyküye dönüştürüyor: Birinin yıllar boyunca sevdiği ve sevildiği bir ilişkide bulunmasının nasıl bir his olduğunu, bir ailenin parçası olmanın önemini ve hayatın bütün saçmalıklarına rağmen kişinin kendisini sevmeyi öğrenmesinin nasıl mümkün olduğunu anlatıyor.

“Sedaris dikkate değer biçimde başarılı bir hikâyeci ve anlayışlı bir deneme yazarı.”
Los Angeles Times

“Amerika’nın en komik yazarı… Sedaris akıllı ve tatlı olmanın yanı sıra sinsice eğlenceli.”
Leigh Haber, Oprah

“David Sedaris bir kez daha neden ‘Amerika’nın en komik yazarı’ olduğunu gösteriyor.”
O, the Oprah Magazine

saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 19 – hadi baykuslarla diyabet konusalim scaled
saka kuşu hayranlarına 18 kitap önerisi 38

E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

2017 yılının Aralık ayında kurulan ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllülerin oluşturduğu bir topluluk.

Yorumunuzu Bekliyoruz