1. Ana Sayfa
  2. Yazarlar

HAKAN GÜNDAY


0

Hakan Günday ilk romanı olan Kinyas ve Kayra’yı 2000 yılında üniversite öğrencisi olduğu dönemde bitirdi. Yazar, bu kitabı Nevzat Çelik’e ithaf etti.

Twitter

“Sorarlarsa ‘ne yaptın bu dünyada?’ diye rahatça verebilirim yanıtını. Yalnız kaldım, kalabildim!”

Kinyas Ve Kayra

Ülkemizde yeraltı edebiyatı denince akla ilk gelen yazarlandan biri olan Hakan Günday, 29 Mayıs 1976’da Rodos’ta dünyaya geldi. İlköğrenimini Brüksel’de tamamlandıktan sonra Ankara’da Tevfik Fikret Lisesi’ni bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransızca Tercümanlık Bölümü’nde eğitimine başladı. Ertesi yıl Universite Libre de Bruxelles’in Siyasal Bilimler Bölümü’ne geçti. Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’ne girdi.

Hakan Günday ilk romanı olan Kinyas ve Kayra’yı 2000 yılında üniversite öğrencisi olduğu dönemde bitirdi. Yazar, bu kitabı Nevzat Çelik’e ithaf etti.

Yazarın 2000 yılında yayınladığı Kinyas ve Kayra Türk yeraltı edebiyatında öncü kitaplardan biri olmuştu. İki çok eski arkadaşın 30 yaşlarına yaklaşırken Afrika’da, Amerika’da ve Türkiye’de son bulan macera dolu hayat hikayelerini anlatmaktadır. Bu kitap dizi ve filme uyarlanmaya çalışılmıştır.

Yazarın 2002’de yayımladığı ikinci romanı, yer altı edebiyatı türündeki Zargana’dır.Hakan Günday bu kitapta 12 yaşında evlatlık olduğunu öğrenince evden kaçan, dört kişinin tecavüzüne uğrayan ve tüm duygularını kaybeden Zargana adlı bir çocuğun öyküsünü anlatmaktadır.

Yazar 2003 yılında üçüncü romanı olan Piç kitabını yayınlamıştır. Yazar kitabını “Piçler , aşık oldukları kadınların kendilerini kendilerini kurtaracaklarını düşünür. Oysa hiçbir kadın dünyaya bir piçi kurtarmak gelmemiştir.” cümlesiyle anlatmıştır.

Yazarın karakter psikolojilerini ön plana çıkararak ele aldığı dördüncü romanı Malafa, 2005 yılında yayımlandı. Günday, bu kitapta bir kuyumcu dükkanında yaşanan satış raconlarını göstermektedir. Hakan Günday, bu kitabında kendine has üslubuyla düzen eleştirisi yapmaktadır. Malafa kitabı aynı zamanda tiyatro uyarlaması olarak sahnelenmiştir.

Yazarın beşinci kitabı olan Azil 2007 yılında yayımlanmıştır. Uyumsuzluğu, farklı bakış acısıyla, dahilik ve delilik arasında gidip gelen bir gencin sorgularıyla dolu bir kitaptır.

Ziyan, Hakan Günday’ın altıncı romanıdır ve 2009 yılında yayımlanmıştır. Azil kitabının devamı niteliğindedir. Kitap, zorunlu askerlik temasını işlemektedir.

Hakan Günday’ın yedinci kitabı olan Az, 2011 tarihinde yayımlanmıştır. Hakan Günday bu romanında kendi üslubuyla çocuk şiddeti, hayatın şiddeti, psikolojik şiddet, hırsın şiddeti gibi çeşitli şiddet unsurlarını derin bir bakış açısıyla kurguya dökmüştür.

Yazarın 2013 yılında yayımlanan Daha adlı romanı Fransada düzenlenen Prix Medicis( Yabancı roman ) ödülünü kazanmıştır. Yazar aynı zamanda 2014 tarihinde Paris’te düzenlenen törende Türk-Fransız Edebiyat Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Hakan Günday, başarılı edebiyat çalışmalarının yanında tiyatroya da ilgi duymaktadır. Dot Tiyatro Grubu’nda oyun yazarlığı yapmaktadır.

Kinyas ve Kayra

Yazar: Hakan Günday
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 576

“Hiç uykum yok. Hiç uyuyamıyorum. Domuz gibi içiyorum. Ama gözlerimi kapalı bile tutamıyorum. Sabaha beş saat var. Annemi düşünüyorum. Nerededir şimdi? Aynada kendime bakıyorum bazen. Ve tek kelime etmesem bile vücudum yaşadıklarımı, hayattan ne anladığımı anlatmaya yetiyor. Sağ omuzuma kendi çizdiğim kelebek, beğenmediğim için üzerine attığım çarpı işareti ve altında aynı kelebeğin bir Japon tarafından çok daha iyi işlenmişi. Sol dirseğimin iki parmak yukarısındaki kurşun yarası. Bileklerimdeki otuz dört dikiş. Medeniyeti bir aralar, herkes gibi yaladığımı kanıtlayan apandisit ameliyatımın izi. Ve sırtımı kaplayan, Tanrı’nın yüzü. Bilmiyorum… Hızlı yaşadım. Ama genç ölmekten çok, hızlı yaşlandım! Ama hayattayım.

Kayra, bir gün bana ‘Mutsuzluğuna hiçbir çare aramıyorsun’ demişti.”

hakan günday 1 – kinyas ve kayra
Yazar: Hakan Günday
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 576

Zargana

Kimsenin birbirine bakmadığı, yalan, ihanet, şiddet, tecavüz ve acımasızlıkla yoğrulmuş, yalnızca hayallerin göz göze geldiği bir hayattan intikam almanın en iyi yolu yaşamaktır. Anlam aramak boşunadır ve her şeyin “hiç”e dönüşmesi gerekir. Henüz on ikisinde Berlin’de dört kişinin tecavüzüne uğrayan Zargana, bu olaydan sonra kendini insan sınıfından sıyırır. Ne var ki insan olmaktan uzaklaşıp “hiç”e yaklaştıkça kendisine döner; aşık olur. Parçalanmış benliğini onarmak için, başkalarının oynadığı bir “hayat oyunu”nu sahnelemeye koyulur…

Türk edebiyatında şimdiden farklılığını kanıtlamış olan Hakan Günday, Zargana’da bunca karmaşık bir öykünün altından yalın ve duru bir anlatımla kalkıyor. Hayat, varlık, hiçlik, oyun, zeka, kudret ve acizlik arasında gidip gelen bir metin.

hakan günday 2 – zargana
Yazar: Hakan Günday
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 192

Piç

Piçlerin çocukları olmaz.

Piçler, aşık oldukları kadınların kendilerini kurtaracaklarını düşünür. Oysa hiçbir kadın dünyaya bir piçi kurtarmak için gelmemiştir.

Piçlere sır verilebilir. Ölümleriyle son bulan sırdaşlıkları vardır.

Piçlerin cinsel hayatı düzensizdir.

Piçlerin bedenleri ve akılları, diğer insanlarınkilerin aksine nasırlaşmaz. Onların nasırlaşan tek yerleri ruhlarıdır.

Piçler sadece kendi aşklarına saygı duyarlar. En yakın dostlarının kadınlarına dil ve el uzatabilirler. Bu durumda piç tabii ki suçlu, ancak piçlik meşrudur. Piçler düzensiz hayatlarında düzenli olarak içki içerler. Belli sayıdaki kadehten sonra sarhoş olup sızarlar. Sızdıkları yerin adı huzurdur.

Piçlerin babalarıyla olan ilişkileri mezar taşı kadar soğuk, yeni dökülmüş kan kadar sıcaktır.

Piçler insan öldüremedikleri, ağır suçlar işleyemedikleri, korkak ve hain oldukları için yaşadıkları yerleri zorunlu kalmadıkça terk edemezler.

Piçin davranış ve tercihlerini sadece bir başka piç kabul edilebilir olarak değerlendirir ve “Neden?” diye sormaz. “Neden” sorusu piçliği yok eder.

hakan günday 3 – piç
Yazar: Hakan Günday
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 228

Malafa

“Topaz Jewellery Center evrenin en büyük kuyumcusudur. Temeli Kapalıçarşı’da, çatısı Antalya’dadır. Çatının altında dört kat yatar. Her biri yedi yüz metrekaredir. Topaz’ın penceresi yoktur. Havalandırma sistemi eşsizdir. Bina, var olmayan bir ülkenin büyükelçiliğine benzer, içine adım atıldığında Türkiye’den çıkılır. Dışarıdan Kabe’ye, içeriden ana rahmine benzer. Topaz, üç delikli bir kasadır. Her deliğin şifresi farklıdır. Birinci delik ana giriştir. Ön cephenin balina grisi rengindeki duvarı, hayat geçirmez camdan üretilmiş kapılar taşır. Girerken yüksek, çıkarken alçak görünmesinler diye doğu cephesinde ikizleri vardır. Topaz’ın ikinci deliği doğu cephesindeki siyah camdan kapılardır. Binanın bağırsağına denk düşen arka cephedeyse duvarla aynı renkte tokmak taşıyan balina grisi demir bir kapı vardır. Topaz’a giren birinci deliği, çıkan ikincisini kullanır. Çünkü Topaz’a girmiş olan turistle, girecek olan turist karşılaşmamalıdır. Topaz’da çalışansa girip çıkmak için, duvara gömülmüş, görünmez delikten geçer. Topaz Jewellery Center, evrenin en büyük kuyusudur.”

hakan günday 4 – malafa
Yazar: Hakan Günday
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 212

Azil

Teknoloji, insanların davranışını, ahlakını, sosyoekonomik ilişkilerini, asla geri dönülmeyecek bir biçimde değiştiriyor. Söz konusu değişim, insanlığın amacından sapmasına ve doğadışı, adsız bir türün yeşermesine neden oluyor.

İnsanlığın bin çabayla iki bin yılda yarattığı asgari ahlak, elli yılda televizyon tarafından çiğneniyor.Ve on yıldır da internet tarafından yutuluyor.

Bireyin yalnızlığı, toplum dışına çıkmasıyla sonuçlanıyor.Toplum dışına itilen (ya da bunu kendi tercih eden) birey, kendi doğrularını yaratıp onlarla yaşamaya başlıyor. Zamanla toplum ile birey arasında genişleyen ahlak farkı, ikisinin de hastalanmasının temel nedeni oluveriyor.

Hakan Günday “Azil”de içinde yaşadığımız toplumsal yapıya yönelen eleştirisini, modern insanın “hiç”leşme sorunsalını, gerçek, hayal, kâbus arasındaki geçişler ile zaman ve mekân geçişlerini, yer yer sertleşen ifadelerle öyle ustalıkla aktarıyor ki, okuyucuyu adeta tokatlıyor.

Yazdıklarıyla uçları zorlayan genç yazar Hakan Günday her ne kadar yeraltı edebiyatı yapmadığını söylese de, insanı rahatsız ve tedirgin edici, hem sisteme karşı olan hem de sistemle iç içe geçen karakterlerine ustalıkla can veriyor. Günday, ana karakteri Asil’in psişik özelliğine ve dünya algısına uygun bir dili de büyük bir beceriyle kullanıyor.Roman boyunca çok sayıda felsefi tanımlama ve tespit, ana karakterin üslubuyla sıralanıyor.

hakan günday 5 – azil
Yazar: Hakan Günday
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 216

Ziyan


‘Beyaz gövdeli zenci köpeklerimiz var. Adları da var. Ama onlar birer heykel. Çağırınca gelmiyorlar artık. Cennetin kapısını bekliyorlar. Karla karışık toprağa gömülebilmek için kulakları dik donuyorlar! Öyle bir cennet ki, paslı demirin bile ak sakalı var. Bizi saran tel örgüler beyaz angoradan örülmüş. Havası havlamayı bırakmış, ısırıyor. Beyaz ağzı etimizle dolu. Bu yüzden sessiz bir ayaz var. Saçaklardan sarkan mızrak dişleri ensemize saplanmış. Gazete kâğıdı gibi buruşmuş derimizde mor diş izleri, bekliyoruz.

Cennetten kovulmayı. Bembeyazız. Soğuk. Donmak. Çözülmek. Tekrar donmak.

Daha fazla hiçbir şeye gerek yok. Fiilleri çekmeye bile. Herkes kalsın yerinde. Bıraksınlar, yaslansın göğsüm sırtlarına, ılıklaşsın enseleri nefesimle. Yavaş yavaş sokayım dilimi derilerine. Aksın içlerine hayatımın zehri. Yirmi adet mermi. Muhteşem! Hepinizi geberteceğim! Ama hepinizi!’

hakan günday 6 – ziyan
Yazar: Hakan Günday
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 352

Az

Diyebilirsin ki, bir insanı, fotoğraflarından ve hakkındaki haberlerden ne kadar tanıyabilirsin? Haklısın. Belki de çok az…

O zaman şöyle demeliyim: Seni az tanıyorum… Az…

Sen de fark ettin mi? Az dediğin, küçücük bir kelime. Sadece A ve Z.

Sadece iki harf. Ama aralarında koca bir alfabe var.

O alfabeyle yazılmış onbinlerce kelime ve yüzbinlerce cümle var. Sana söylemek isteyip de yazamadığım sözler bile o iki harfin arasında.

Biri başlangıç, diğeri son. Ama sanki birbirleri için yaratılmışlar.

Yan yana gelip de birlikte okunmak için. Aralarındaki her harfi teker teker aşıp birbirlerine kavuşmuş gibiler.

Senin ve benim gibi…

hakan günday 7 – az
Yazar: Hakan Günday
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 360

Daha

Siz bu cümleyi okurken, bir yerlerde insanlar, ülkelerindeki savaş, açlık ve yoksulluktan kaçmak için sonu zifiri bir yolculuğa çıkmaya hazırlanıyor. Ancak bu hikâye o kaçak göçmenlerle değil, onları kaçıranlardan biriyle ilgili. Adı Gazâ. Babası bir insan kaçakçısı, Gazâ da onun çırağı. Henüz 9 yaşında. Yani, hayata ve insana dair, öğrenmemesi gereken ne varsa, hepsini öğrenecek yaşta.

“Doğu ile Batı arasındaki fark, Türkiye’dir. Hangisinden hangisini çıkarınca geriye Türkiye kalır, bilmiyorum ama aralarındaki mesafe Türkiye kadar, ondan eminim. Ve biz orada yaşıyorduk. Her gün politikacıların televizyonlara çıkıp jeopolitik öneminden söz ettiği bir ülkede. Önceleri çözemezdim ne anlama geldiğini. Meğer jeopolitik önem, içi kapkaranlık ve farları fal taşı gibi otobüslerin, sırf yol üstünde diye, gecenin ortasında mola verdiği kırık dökük bir binanın ada ve parsel numaralarıyla yapılan çıkar hesapları demekmiş. 1.565 km uzunluğunda koca bir Boğaz Köprüsü anlamına geliyormuş. Ülkede yaşayanların boğazlarının içinden geçen dev bir köprü. Çıplak ayağı Doğu’da, ayakkabılı olanı Batı’da ve üzerinden yasadışı ne varsa geçip giden, yaşlı bir köprü. Kursağımızdan geçiyordu hepsi. Özellikle de, kaçak denilen insanlar… Elimizden geleni yapıyorduk… Boğazımıza takılmasınlar diye. Yutkunup gönderiyorduk hepsini. Nereye gideceklerse oraya… Sınırdan sınıra ticaret… Duvardan duvara…”

hakan günday 8 – daha
Yazar: Hakan Günday
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 420

E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.

İlginizi Çekebilir
emile zola

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

2017 yılının Aralık ayında kurulan ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllülerin oluşturduğu bir topluluk.

Yorumunuzu Bekliyoruz