1. Anasayfa
  2. Yayınevi Dizileri

İthaki Yayınları Unutulmuş Fantastik Klasikler

İthaki Yayınları Unutulmuş Fantastik Klasikler
0

Unutulmuş Fantastik Klasikler serisinizi yazarları, Robert E. Howard, William Morris, George MacDonald, James Branch Cabell, E. R. Eddison, Lord Dunsany, Hope Mirrlees

Sisler İçindeki Lut

Yazar: Hope Mirrlees
Çevirmen: Damla Göl
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 312

Woolf’un yazdığı bir mektupta “ne yaptığını bilen biridir o – hercai, titiz, fazlasıyla eğitimli ve güzel giyimli,” diye tanımladığı, şair, çevirmen ve romancı Hope Mirrlees aynı zamanda T. S. Eliot, André Gide, Katherine Mansfield, Bertrand Russell, William Butler Yeats ve Gertrude Stein gibi efsanevi figürlerle de yakın arkadaştı. Yazarın hem bir peri masalı hem bir dedektif hikâyesi olarak okunabilecek macerası Sisler İçindeki Lut’un kıymeti yıllar geçtikçe daha da arttı, Neil Gaiman, Elizabeth Hand ve Tim Powers gibi yazarlar da dahil olmak üzere fantazi edebiyatının birçok ismini etkiledi.

Dapple ile Dawl isimli iki nehrin birleştiği noktadaki bir rıhtım kasabası olan SislerİçindekiLut, Dorimare’in başkentidir. Dapple kaynağı, SislerİçindekiLut’un batısındaki Periler Diyarı’ndadır. Dük Aubrey’nin zamanında perilere hoş bakılır, peri meyvesi de halk tarafından sevilirdi. Ancak Dük, Dorimare’den sürülünce, peri meyvesi suç olarak kabul edildi ve Periler Diyarı’na dair her şey yasaklandı. Kasabanın yeni valisi Nathaniel Chanticleer, peri meyvesinden yediği düşünülen oğlunu kurtarmak için hem birçok gizemi çözmek zorunda kalacak hem de halkı için elinden geleni yapacaktı. Sisler İçindeki Lut, sınırların ötesinden korkma diyor, düşmanlık gelir geçer. Fakat kanun, dokunabildiği şeyleri yürekten sever, mesela kan lekeli bir bıçak ve bu tür şeyler.

“Yirminci yüzyılın en güzel, esaslı, müthiş ve haksızca unutulmuş romanı… küçük, altından bir mucize.”
Neil Gaiman

“Hem Shakespeare’e yakışır bir trajikomedi, hem bir cinayet soruşturması hem de çok katmanlı bir alegori, üstelik harika bir hikâye.”
Mary Gentle

unutulmuş fantastik klasikler
i̇thaki yayınları unutulmuş fantastik klasikler 12

Elfdiyarı Kralı’nın Kızı

Yazar: Lord Dunsany
Çevirmen: Cihan Karamancı
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 224

Lord Dunsany, modern fantastik edebiyatın temellerini atan ve bu temellerin üzerinde sağlam bir türün yükselmesini sağlayan öncü mimarlardan biri. J. R. R. Tolkien, Robert E. Howard ve Jorge Luis Borges gibi fantastik edebiyat ustalarını derinden etkilemiş bir figür. Henüz “fantastik edebiyat” diye bir türün sözünün geçmediği 1905-1919 yılları arasında fantastik türde birçok öykü kaleme alan Lord Dunsany’nin en meşhur eseriyse 1924 yılında kaleme aldığı Elfdiyarı Kralı’nın Kızı.

Bir sihir lordu tarafından yönetilmek isteyen halkının sesine kulak veren Erl lordu, oğlu Alveric’i Elf Kral’ın kızı Lirazel’i getirmesi için Elfdiyarı’na gönderir. Bir cadıya yaptırdığı sihirli kılıçla zamanın Erl’den farklı aktığı büyülü Elfdiyarı’na yolculuk eden Alveric, Lizarel’i alıp ülkesine geri döner. Peki, ölümlü bir insan ile ölümsüz bir elf gerçekten “sonsuza kadar mutlu” yaşayabilecekler midir?

“Elfdiyarı Kralı’nın Kızı, mükemmel ve tuhaf bir roman. Sınırsız bir yaratıcılığın ürünü.”
Neil Gaiman

“Lord Dunsany şahane bir yazar. Fantastik edebiyatı en az Tolkien kadar etkiledi.”
George R. R. Martin

“Lord Dunsany, edebiyatta kendine ait bir krallık yarattı.”
Jorge Luis Borges

unutulmuş fantastik klasikler
i̇thaki yayınları unutulmuş fantastik klasikler 13
thumbnail
Önerilen Yazı
Fantastik Yolculuğa Çıkaracak 10 Kitap

Ouroboros Yılanı

Yazar: E. R. Eddison
Çevirmen: Ezgi Altun
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 552

Fantazi yazınının erken şaheserlerinden Ouroboros Yılanı, Homer destanlarından lirik ortaçağ şiirlerine, İskandinav mitolojisinden Shakespeare’e uzanan bir geleneği, yazarının Romantik perspektifinden okurla buluşturan bir anlatıdır. Fantazinin, sonradan Tolkien’le yeni bir dile evrilen yaratıları E. R. Eddison’ın mekan ve karakter isimlendirmelerinde kendine temel bulmuştur. Modern dönemin kendine has anlatılarının öncüllerinden addedilen bu kitabıyla Eddison, çağının karmaşasını hayali evrenindeki iyi ve kötü arasındaki sürekli ve muazzam mücadelenin kesinliğine dönüştürür; antik dönemin kaybolan erdemine sonraki nesillere ulaşabilmesi için fantastik evreninde yeniden can verir.

Masalsı üslubuyla Ouroboros Yılanı, Merkür’ün kadim krallıklarından İblisler Diyarı ile Cadılar Diyarı arasındaki büyük savaşı anlatan bir destandır. Bu yaban coğrafyanın her köşesi kahramanlığa ve asalete olduğu denli ihanete, zorbalığa ve kara büyüye de bulanmıştır. İblisler Diyarı’nın adil hükümdarı Lord Juss, Cadılar’ın ihanetine karşı hem ailesini hem de hükmündeki toprakları korumak için sıradan birine imkansız görünebilecek ancak yiğitler yiğidi bir savaşçının hakkından gelebileceği görevlerle dolu bir maceraya atılır. Ouroboros Yılanı ne kadar zaman geçerse geçsin hala yapılacak şanlı işler ve edilecek kötülüklerin bulunduğunu öğütleyen şiir tadında bir kahramanlık övgüsüdür.

unutulmuş fantastik klasikler
i̇thaki yayınları unutulmuş fantastik klasikler 14

Jurgen: Bir Adalet Komedisi

Yazar: James Branch Cabell
Çevirmen: Elif Kadriye Özkılıç
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 336

James Branch Cabell, komik fantastiğin ve kaçış edebiyatının önemli isimlerinden olsa da Jurgen: Bir Adalet Komedisi, içerdiği çift anlamlı cümleler ve genel olarak tüm otoriter kurumlara karşı alaycı duruşu nedeniyle müstehcenlik suçlamasıyla mahkeme önünde yargılandı ve kitapların dağıtımı durdurulduğunda düşünce özgürlüğünün en muzip simgelerinden oldu. Açılışından iki yıl sonra davayı kazanan Cabell, intikamını, kitabın yeni önsözüne karakteri Jurgen’i mahkemeye çıkardığı bir sahne ekleyerek aldı. Terry Pratchett, Neil Gaiman, Robert A. Heinlein gibi isimleri da etkileyen James Branch Cabell, çağdaşlarından Mark Twain, F. Scott Fitzgerald gibi isimlerin de saygısını kazanmıştı.

Jurgen: Bir Adalet Komedisi, kendini “fena hâlde zeki” diye tanımlayan, orta yaşlarda bir tüccar olan Jurgen’in hikâyesini anlatır. Kahramanımız bir kentaurun peşinden fantastik diyarlara, cennete ve cehenneme yaptığı yolculukta, var olmayan felsefecilerin, sanatçıların, var olmayan yapıtlarından alıntılar yaparak, cazibesini sonuna kadar kullanarak Arthur efsanesinin dünyasından Gölün Hanımı, Kraliçe Guinevere, Lancelot gibi isimlerle, Truvalı Helen’le hatta Şeytan’ın karısıyla bile tanışır. Ancak bu centilmen kahraman her karşılaştığı kişiye, özellikle de kadınlara adil davranmaktan asla vazgeçmez. Jurgen: Bir Adalet Komedisi, cesur, alaycı bir isyan. Kocaman kocaman mevkilerdeki adamlara nanik yapan serseri bir metin.

“Çığır açan felsefe başyapıtlarından biri.”
Aleister Crowley

“Unutulmuş Amerikalı yazardar arasında açık ama en sevdiğim Cabell’dir.”
Neil Gaiman

unutulmuş fantastik klasikler
i̇thaki yayınları unutulmuş fantastik klasikler 15

Fantastes

Yazar: George MacDonald
Çevirmen: Alican Saygı Ortanca, Melisa Pancar
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 256

G. K. Chesterton, W. H. Auden, J. R. R. Tolkien ve C. S. Lewis gibi yazarları etkileyen, fantastik edebiyatın kurucularından İskoçyalı yazar George MacDonald başka dünyaların şarkısını ilk duyanlardandı. Dönemin anlayışına aykırı gelen düşüncelerinden dolayı din adamlığı görevini bırakmak zorunda kalan George MacDonald peri masallarının dünyasını o âna kadar kimsenin anlatmadığı biçimde yazdı. “Ben çocuklar için yazmıyorum, beş, elli ya da yetmiş yaşında olsalar bile çocuksu kalanlar için yazıyorum,” diyen MacDonald, yakın arkadaşı olan Lewis Carroll’ın da akıl hocalarındandı.

Fantastes, Yunancada “yolu olmayan” ve “tırmanış” anlamına gelen Anodos isimli kahramanımızın periler diyarında yaşadığı rüyaya benzer maceralarını anlatır. Anodos bu dünyada ağaç perileriyle, kendi gölgesiyle, şanlı şövalyelerle karşılaşacak, peri kraliçesinin sarayını ziyaret edecek, aklının alamayacağı hikâyeler dinleyecektir. Fantastes büyülü bir dünyanın hüzünlü, şaşırtıcı hikâyesi. Tam ulaşacağınızı düşündüğünüzde yine elinizden kaçırdığınız bir ufuk çizgisi.

“Karakterlerimin bazılarını doğrudan George MacDonald’a borçluyum.”
J. R. R. Tolkien

“George MacDonald’ı ustam olarak gördüğüm gerçeğini asla saklamadım, hatta ondan alıntı yapmadığım tek bir kitabım yoktur herhalde.”
C. S. Lewis

On dokuzuncu yüzyılın en önemli yazarlarından.”
W. H. Auden

unutulmuş fantastik klasikler
i̇thaki yayınları unutulmuş fantastik klasikler 16

Dünyanın Ötesindeki Orman

Yazar: William Morris
Çevirmen: Melisa Pancar
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 184

Sanayi öncesi zanaata ve idile olan özlemini, Viktoryen dönem gündelik hayatının hayli ötesine düşen bir hayal âlemi yaratarak okura aktaran William Morris, hayal dünyasını doğaüstüyle birleştiren ilk yazarlardan. Yazarlığının yanı sıra şair, çevirmen ve ressam olarak da tanınan Morris, aynı zamanda Britanya’nın önde gelen erken dönem sosyalistlerinden olduğundan, kendisi için ideoloji ile kurgu birbirinden ayrılması mümkün olmayan bir ikiliydi. Gerek şiirsel üslubu gerekse hayali dünyalarıyla günümüz fantazi yazınını derinden etkileyen yazar, özellikle C. S. Lewis ve J. R. R. Tolkien için önemli bir esin kaynağıydı.

Tamamıyla kurgusal bir dünyaya sahip ilk roman olan Dünyanın Ötesindeki Orman, mutsuz evliliği henüz bitmiş olan Golden Walter’ın, yaşadığı şehirden kaçmak için bir deniz seyahatine çıkmasıyla başlar. Karşılaştığı bir fırtına sonucunda kendini gizemli bir ormanda bulur. Hem yerli halkı hem de insanı şaşırtan doğasıyla bu orman, Walter’ın bildiği dünyaya hiç benzememektedir. Dünyanın Ötesindeki Orman, yeni bir diyarın ve imkânsız aşkın serüveni. Hayalinizdeki dünyanın gerçeğe döndüğü ânın ta kendisi.

“Yüzüklerin Efendisi’ni yazarken William Morris’ten fazlasıyla esinlendim.”
J. R. R. Tolkien

“Şüphesiz ki William Morris 19. yüzyılın Tolkien’idir.”
Lin Carter

thumbnail
Önerilen Yazı
Yüzüklerin Efendisi Serisi

unutulmuş fantastik klasikler
i̇thaki yayınları unutulmuş fantastik klasikler 17

Conan: Ejderhanın Saati

Yazar: Robert E. Howard
Çevirmen: Cihan Karamancı
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 256

Kısacık ömrüne yüzlerce öykü ile kocaman dünyalar sığdıran Robert E. Howard, fantastik edebiyatın ilk devlerinden biriydi. J.R.R. Tolkien’le birlikte 20. yüzyıl fantastik edebiyatına yön veren başlıca isimlerden olan Howard, kılıç ve büyü adı verilen bir alt türün doğmasına da önayak oldu. H.P. Lovecraft, Clark Ashton Smith gibi döneminin önde gelen korku yazarlarıyla olan dostluğu, Howard’ı hem Cthulhu Mitosu’na dahil edilecek öyküler yazacak hem de kendi fantastik öykülerini korku öğeleriyle süsleyecek kadar etkiledi.

Robert E. Howard’ın yazdığı tek Conan romanı olan Ejderha’nın Saati’nde Conan artık Akilonya Kralı olarak tahta geçmiştir. Fakat komşu ülke Nemedya’nın kralı, kadim bir ölümbüyücüsünü ölüm uykusundan uyandırdığında Conan o güne kadar karşılaştığı en ölümcül rakibiyle yüzleşecek ve krallığını kaybedecektir. Herkesin öldüğünü sandığı Conan ise krallığını geri almak için tehlikelerle dolu bir yolculuğa çıkmak zorunda kalacaktır.

“Kimse şiddeti ve vahşeti ondan iyi kâğıda dökemezdi; savaş sahneleri, savaş zamanlarında olsa ona şan getirecek bir askeri dehayı ortaya koyuyor.”
H. P. Lovecraft

“Robert E. Howard’ın kalemi öyle elektrik yüklü ki neredeyse kıvılcım çıkaracak.”
Stephen King

thumbnail
Önerilen Yazı
Game of Thrones – Taht Oyunları Serisi
unutulmuş fantastik klasikler
i̇thaki yayınları unutulmuş fantastik klasikler 18
thumbnail
Önerilen Yazı
İthaki Yayınları – Kapsül Novella Kitaplığı
E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home5/yokyerki/public_html/wp-content/themes/geoit/frameworks/reaction.php on line 56

2017 yılının Aralık ayında kurulan ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllülerin oluşturduğu bir topluluk.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir