1. Anasayfa
  2. Kitap Yorumları

KİTAP YORUM: AKİLAH AZRA KOHEN – GÖR BENİ

KİTAP YORUM: AKİLAH AZRA KOHEN – GÖR BENİ
1

Gör Beni…

Yakın tarihten, dinler tarihinden, saklanan gerçeklerden, söylenmiş yalanlardan…

Önerilen müziklerden, önerilen, öğrenilmesi istenen konulardan…

İçinde her şeyden biraz biraz olan kocaman bir kitap. 

Yeni kurulan Cumhuriyet ile Saltanat yanlılarının arasında geçen bir çekişmenin sahne edildiği, tarihin içinde güzel bir yolculuk. Doğru bildiğiniz şeylerin yanlışlığı, yanlış bildiklerinizin doğruluğu karşısında ağzınız açık kalacak.

Romantik bir kitaba göre fazla garip değil mi? Evet. Aslında özlemiş olduğumuz bir romantik hikaye var içerisinde. Ergenleşmiş aşk hikayesi yok. Üzgünüm bu yorumum için ama ne yazık ki öyle. Elinizi yapış yapış bırakacak bir aşk hikayesi değil bu. Kalbinize sevgi kadar cesaret de yüklemeniz gereken bir aşk hikayesi bu. Biraz Türk filmi tadında biraz masal tadında. Ne tam gerçek ne tam hayal. İkisi de olan.

Selim ve Ülkü. Birisi dostluğun, insanca yaşamanın cennetinden İstanbul’a gelmiş, diğeri sadrazamanın oğlu, olan biteni köşkten takip edip yine de gerçekleşen her şeyden bir haber, dış görünüşüne fazlasıyla önem veren birisi. Türk filmi gibi değil mi? Zengin oğlan fakir kız.

Türk filmlerinde ki gibi bu ikili de bir şekilde bir araya geliyor. Ülkü tam bir cumhuriyet kadını. Selim ise Ülkü’nün tam tersi düşünceleri olan ve onları savunan birisi. İki Devrin Hikayesi…

Fred Öğretmen. Beni derinden etkileyen karakter. Onun konuştuğu bölümleri okuyabilmek için Ülke ve Selim’i anlatan bölümleri acele ederek okudum. Fred Öğretmen’den çok şey öğrendim. Kendimi onun öğrencisi olarak hayal ettim. Ne güzel olurdu.

Sümerler. Bizden kat kat zeki.

Gör Beni tarihi bir roman değil. Kitapta geçen tarihsel olaylar da kronolojiye bağlı kalınarak aktarılmamış. Kafanız karışmasın. Zaten Azra Akilah Kohen’in de böyle bir amacı olmamış. Tarihi konulardan bahsedilmiş ama derinlemesine bir inceleme yapılmamış. Dipnotlarla bizim yapmamız istenmiş. Daha çok araştırıp doğrulara ulaşmamız istenmiş.

Gör Beni bir solukta okunacak romantik ve dönem kitabı sayılabilir. 1930’lu yıllarda Türkiye’de yaşayan iki farklı karakterin nasıl olduğuna ışık tutabilir. İki farklı düşünceye sahip insanların da birbirinden hoşlanabileceği, bir şeyleri değiştirebileceği, araştırarak daha fazla bilgi edinilebileceği, her söylenenin doğru olmadığı, sorgulamak gerektiği… Daha birçok anlam çıkarılabilir.

Gör Beni mutlaka okunması gereken bir kitap. Okuma listenize eklemeniz dileğiyle…

İyi okumalar.

“Bilmeyenlerin arasında bilen olmak en büyük lanetti. Dinlemeyenlerin arasında duyan olmak ise felaketti.”

Sayfa 33

“Tüm bu dinler, insana insanlığı öğretebilmek için sunulmuştur. Sen, insan olmayı başarabilmek için doğduğunu anlamadıysan, hangi dine inandığının hiçbir anlamı yok.”

Sayfa 76

“En büyük devrim her şeye rağmen yaşamaktı. Gülmek ise her karanlığa şafaktı.”

Sayfa 361
E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home5/yokyerki/public_html/wp-content/themes/geoit/frameworks/reaction.php on line 56

2017 yılının Aralık ayında kurulan ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllülerin oluşturduğu bir topluluk.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 22 Ağustos 2024

    Zor bitirdim. Bir cümle bir paragraf olunca, yani anlamı uzattıkça dikkat dağılıyor. Akıcı değil! Dinler tarihi konusunda çok iyi çalışmış yazar, teşekkür ederiz ama sayfalar boyu Sümerleri, Akadlar vb. okuma çabası bunaltıyor. Mukayeseli din tarihi meraklıları için hoş olabilir.Tarihimizde İstiklal Savaşını okumuş biri olarak, aynı konuları tekrarlamak çok sıkıcı geldi. Yeni çalışmalarında Kohen’e başarılar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir