1. Ana Sayfa
  2. Benzer Kitaplar

Mevki Uygarlığı Hayranlarına Kitap Önerileri

Mevki Uygarlığı Hayranlarına Kitap Önerileri
0

Mevki Uygarlığı, kafasını ilerlemeyle bozmuş bir Dünya’nın karanlık yansıması.

Mutlak hukukun hüküm sürdüğü ancak söz konusu kanunların alt sınıflardan gizli tutulduğu, yeni sürgünlerin hayatlarına hiyerarşinin en dibinde başladıkları bu acımasız gezegende tutunmak için Will Barrent’ın da elini kana bulamaktan başka çaresi olmayacak.

Mevki Uygarlığı

Yazar: Robert Sheckley
Çevirmen: Mert Doğruer
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 176

“Eminim ki Çöküşe Giren Tüm Toplumlar Yanıltıcı Şekilde Kendilerini Kalıcı Göstermiştir.”

Elli senelik kariyerine onlarca kitap, yüzlerce öykü sığdıran, bilimkurguya absürdist bir bakış açısıyla yaklaşan Robert Sheckley, bilimkurgunun meşhur mizah yazarlarından biri. Sheckley’nin en başarılı eserlerinden biri olanMevki Uygarlığı ise iyiliğin hor görüldüğü, suçun kanun sayıldığı etkili bir hiciv.

Ranzasında uyanan adam, kim ve nerede olduğunu bilmiyor. Kapısına gelen korumanın dediğine göre ismi 402. Sandığı gibi bir hastane odasında da değil. Sonradan öğrendiğine göre adı Will Barrent, cinayetten suçlu bulunduğu için Omega gezegenine sürgün edilmiş. Ve Dünya’dan sürülmeden önce, tüm suçlulara yapıldığı gibi hafızası silinmiş.

Suçluların kontrolü altındaki, yeni gelenlerin ortalama hayatta kalma süresinin üç yıl olduğu vahşet dolu ceza gezegeni Omega’da ölmemenin tek yolu ise öldürmekten geçiyor.

Mutlak hukukun hüküm sürdüğü ancak söz konusu kanunların alt sınıflardan gizli tutulduğu, yeni sürgünlerin hayatlarına hiyerarşinin en dibinde başladıkları bu acımasız gezegende tutunmak için Will Barrent’ın da elini kana bulamaktan başka çaresi olmayacak.

Mevki Uygarlığı, kafasını ilerlemeyle bozmuş bir Dünya’nın karanlık yansıması.

“Bilimkurgunun ortaya koyduğu en büyük komedyen.”
J. G. Ballard

“Robert Sheckley, önemli mizah yazarlarından biri.”
Douglas Adams

mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 1 – mevki uygarligi scaled
mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 8

1453 – Son Büyük Kuşatma

Yazar: Roger Crowley
Çevirmen: Cihat Taşçıoğlu
Yayınevi: April Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 426

Eğer ki…

Bu basit ifade tarihçilerin aklını her zaman kurcalamış, onları uğraştırmıştır.

Eğer Waterloo Savaşı’nı Napoleon kazansaydı… Ya da, eğer Hitler Rusya’ya girmeseydi…

Ve belki de bunların en önemlisi, eğer Konstantinopolis 1453’de düşmeseydi…

Son büyük Kuşatma’nın sonucu o yönde olmasıydı, bilinen dünyanın tarihi büyük olasılıkla çok farklı şekillenecekti. Bu olgunun yaşandığı toprakların yeni sahibi olan bizlerin, kendisine yönelik yansız ve gerçekçi kaynak sıkıntısı çektiği ise, başka bir gerçek.

İstanbul’da yaşamış, kenti ve tarihi çok iyi araştırmış bir yazar olan Roger Crowley’in bu çalışması, bilimsel tavrıyla güvenilir bir kaynak oluşturmakla kalmıyor, roman akıcılığında bir okuma tadı da veriyor.

mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 2 – 1453 son buyuk kusatma scaled
mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 9

Tanrı Olmak Zor İş

Yazar: Boris Strugatski, Arkadi Strugatski
Çevirmen: Hazal Yalın
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 232

“Kendimi Tanrı Olarak Hayal Edebilseydim, Zaten Tanrı Olurdum.”

Arkadi ve Boris Strugatski, entelektüel açıdan kışkırtıcı, inanılmaz eğlenceli, cesur ve eleştirel kitaplarıyla “Sovyetler döneminin en büyük bilimkurgu yazarları” sıfatını hak eden yegâne ikili. Tanrı Olmak Zor İş ise insanlığın karanlık geçmişinin kalbine yapılmış en cesur yolculuklardan biri.

İnsanlık, Dünya’nın tıpatıp aynısı olan, üzerindeki insanların karanlık çağdan öteye gidemediği bir gezegene gözlemciler göndermiştir. Bu gezegenin gidişatına müdahale etmelerine hiçbir şekilde izin verilmeyen bu gözlemcilerin asıl amacı insanlığın karanlık çağını her ayrıntısıyla kayıt altına almaktır.

Büyük bir değişimin kıyısında olan Arkanar Krallığı’nda halk baskı altında yaşamakta, yenilikler beşiğinde boğulmakta, okuma yazma bilenler linç edilmektedir. Bu gezegene gönderilmiş gözlemcilerden biri olan Anton da Don Rumata ismiyle bir asilzade hayatı yaşarken, bir yandan da dönemin aydınlarını kurtarmaya çalışır.

“Baştan sona muazzam bir kitap. Derin, yaratıcı, tatmin edici bir hikâye.”
Ursula K. Le Guin

“Okuduğum en korkutucu bilimkurgu romanlarından biri.”
Thedore Sturgeon

mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 3 – tanri olmak zor is scaled
mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 10

Dimitrios’un Maskesi

Yazar: Eric Ambler
Çevirmen: Gülçin Aldemir
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 256

Kötücül zekâyı anlamanın peşinde

İzmir’in kurtuluşu sırasında çıkan yangının küllerinden efsanevi bir kanun kaçağı doğar: Dimitrios. Daha sonra Mustafa Kemal Paşa’ya karşı planlanan suikast girişimine de adı karışan Dimitrios, İstanbul’da bulunan İngiliz polisiye yazarı Charles Latimer’in ilgisini çeker. Bu yeraltı figürünün hayatıyla ilgili ayrıntıların peşine düşen Latimer kendini çok geçmeden bütün Balkanlar’ı içine alan bir suikast, casusluk ve ihanet ağının ortasında bulacaktır.

Çağdaş gerilim ve casusluk romanlarının öncüsü kabul edilen Eric Ambler, tekinsiz komploların içine düşen sıradan insanların maceralarını konu alan romanlarıyla tanındı. Düşmeyen temposu, gerçekçi atmosferi ve İstanbul’da başlayıp casusların cirit attığı bir Avrupa’ya doğru genişleyen olay örgüsüyle Dimitrios’un Maskesi bugün de tazeliğini koruyan birinci sınıf bir gerilim romanı, Ambler’ın dünyasıyla tanışmak için harika bir başlangıç.

“Türünün başyapıtlarından biri.”
New York Times

“Ambler’ı henüz okumamış olanları gerçek bir ziyafet bekliyor.”
Washington Post

“En büyük gerilim yazarımız.”
Graham Greene

mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 4 – dimitriosun maskesi scaled
mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 11

Alaycı Kuş

Yazar: Walter Tevis
Çevirmen: Cihan Karamancı
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 280

“New York Âdeta Bir Mezarlık. Empire State Binası da Onun Mezar Taşı.”

Walter Tevis, bilimkurgunun özünü çok iyi kavramış, çağının hem en asi hem de en yumuşak başlı yazarlarından biri. Yazarın Dünya’ya Düşen Adam ile birlikte en iyi bilimkurgu romanı olarak görülen Alaycı Kuş ise istikrar, düzen, mutluluk gibi maskelerin altına saklanmayan, dehşetli ve melankolik bir distopya.

Gelecek, insan nüfusunun fazlasıyla azaldığı, var olan insanların da ilaçlar sayesinde intihardan uzak durduğu, robotların ve teknolojinin hegemonyasında, kasvetli, postapokaliptik bir yer. Bu dünyada ne sanat, ne kitap ne de yeni doğan çocuklar var. Öyle bir dünya ki insanlar yaşamaktansa diri diri yanmayı yeğliyor.

Ancak üç kişi sayesinde bir umut ışığı belirecekti: ölmek isteyen ama yazılımı gereği kendini öldüremeyen, dünyanın hâkimi, yaratılan en kusursuz makine, robot Spofforth; kendi kendine okumayı öğrenerek büyük bir suç işleyen Paul; düzenin dayattığı ilaçlardan kaçan Mary Lou.

İnsanlığın kederinin en karanlık kuytularında, sevginin mümkün olmadığı bir dünyada umut etme cesareti gösteren Mary Lou ile Paul’ün yolları, Spofforth’ın ikilemleri yüzünden hiç ummadıkları bir biçimde çatallanacak ve insanlığın kaderini değiştirecekti.

Alaycı Kuş, kaçınılmaz sonuyla uzlaşan insanlığın ağıtı.

Jonathan Lethem’in önsözüyle

“Alaycı Kuş, merkezine aldığı konu ve okumanın yeniden keşfine verdiği önemle, Fahrenheit 451’in gayri resmi bir devam kitabı gibi.”
San Francisco Chronicle

“Bilgisayarlaşmanın tehlikesine dair pek çok kitap okudum ama hiçbiri Alaycı Kuş kadar beni sarsmadı. İnsanların okuma yetisini, daha da kötüsü okuma hevesini kaybetme olasılığı fazlasıyla muhtemel. Çok iyi yazılmış, çok iyi bir kitap!”
Anne McCaffrey

mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 5 – alayci kus scaled
mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 12

Yetenekli Bay Ripley

Yazar: Patricia Highsmith
Çevirmen: Esra Birkan
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 312

Patricia Highsmith’in bütün dünyada okur kitleleri kadar sinemaseverler tarafından da tanınan ve beğenilen ünlü “Ripley” dizisi ilk defa bütün romanlarıyla Türkçede. 1955’te Yetenekli Bay Ripley’yle başlayan serüven, Ripley Yeraltında (1970), Ripley’nin Oyunu (1974), Ripley ve Peşindeki Çocuk (1980) ve Ripley Su Altında’yla (1991) devam etmişti.

Dizinin ilk kitabı Yetenekli Bay Ripley’de, New York’ta yaşayan hırslı, zeki ve kurnaz bir genç olan Tom Ripley’yle tanışıyoruz. Ripley, zengin bir ailenin, aile işlerine sırt çevirmiş oğlu Dickie’yi geri getirmek üzere İtalya’ya gönderilir. Dickie’nin yaşamı onu öylesine cezbeder ki, Dickie gibi olmak, ona yakın olmak arzusu Ripley’de kısa sürede bir takıntıya dönüşür.

Bu takıntı, edebiyat tarihinin en unutulmaz antikahramanlarından birini doğuracaktır.

İlginizi Çekebilir: “Yetenekli Bay Ripley” Benzer Kitapları
İlginizi Çekebilir: Ripley Serisi

mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 6 – yetenekli bay ripley
mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 13

Bu Ölümsüz

Yazar: Roger Zelazny
Çevirmen: Sönmez Güven
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 184

Hugo En İyi Roman Ödülü

“Burada, Bu Gezegendeki Hayatın Son Günlerinde, Yaşamla Efsanenin Kesişmekte Olduklarını Göremiyor musun?”

Roger Zelazny, farklı mitolojileri bilimkurgu romanlarına uyarlamasıyla pek çok yazarın yalnızca hayal edebildiği bir şeyi alışkanlık haline getirmiş eşsiz bir yazar. Yunan mitolojisiyle harmanlanan Bu Ölümsüz ise hem Zelazny’nin ilk romanı olması hem de Hugo En İyi Roman Ödülü’nü Dune gibi bir başyapıtla paylaşması sebebiyle bilimkurgudaki kilometre taşlarından biri.

Nükleer savaş Dünya’yı neredeyse yerle bir etmiş, yalnızca dört milyon insan ve bundan çok daha fazla sayıda mutasyona uğramış canlı türü geride kalmıştır. Evrenin en güçlü uzaylı ırklarından biri olan Vegalılar için bu harabe gezegen artık turistik bir bölgeden farksızdır.

Nüfuzlu bir Vegalıyı, Dünya’da gezdirme görevi verildiğinde tüm bilinmezliklerin düğüm noktasındaki Conrad Nomikos bu buyruğu gönülsüzce kabul eder. Bu yolculukta Conrad’ın ve Dünya’nın kaderi yeniden şekillenecektir zira ne Conrad sadece bir insandır ne de bu yolculuk yalnızca turistik bir gezidir.

Ölümün pençesinde olan Dünya’yı bir ölümlü kurtarabilir mi? Yok olmak, esarete düşmekten daha mı iyidir?

“Zelazny, beni ve yazdıklarımı en çok etkileyen yazar.”
Neil Gaiman

“Eşsiz bir hikayeci. Türümüzün hiç görmediği kadar renkli, egzotik ve unutulmaz dünyaların yaratıcısı.”
George R. R. Martin

“Zelazny, on parmağında on marifet olan nadir yazarlardan.”
Samuel R. Delany

mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 7 – bu olumsuz scaled
mevki uygarlığı hayranlarına kitap önerileri 14

E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

2017 yılının Aralık ayında kurulan ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllülerin oluşturduğu bir topluluk.

Yorumunuzu Bekliyoruz