1. Anasayfa
  2. Yazarlar

Jane Austen Kitapları

Jane Austen Kitapları
0

Jane Austen Kitapları listemizde hepimizin en az bir kere okuduğu muhteşem kitaplar var. Jane Austen, roman yazmaya 1789 yılında başlamıştır. Ve öyle güzel roman yazmıştır ki hala dünyanın en popüler yazarları arasındadır.

Jane Austen Kitapları

1811 – Akıl ve Tutku

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Başak Bekişli
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 432

Jane Austen’ın ilk romanı Akıl ve Tutku, 1811’de yazarın ismini taşımayan bir kapakla, “bir hanımefendi tarafından” imzasıyla yayımlanmıştı. Austen ilk taslağında bir dizi mektup olarak kaleme alıp daha sonra nihai biçimine karar vererek tekrar yazdığı, en bilinen eserlerinden olan bu romanında 1700’lü yılların değer yargılarının gölgesindeki evliliğin, sosyal statünün, gerçek aşkın tabiatına dair, belki de asla eskimeyecek bir hikâye anlatıyor.

Marianne Dashwood duygularını saklamayan biridir, kız kardeşi Elinor ise toplumsal kurallara karşı daha dikkatlidir. Dashwood’lar, eşini kaybeden anneleriyle beraber, büyüdükleri yerden taşınıp daha mütevazı bir yere, uzak akrabaları John Middleton’ın sahibi olduğu bir mülke taşınırlar. Marianne, kız kardeşinin uyarılarına rağmen Middleton’a âşık olur. Elinor’un sevdiği erkek ise bir başkasıyla evlenecektir. Kız kardeşlerden birinin uçarılığı, diğerinin ise metanetli mizacı ikisinin de mutlu bir hayata ulaşmasına yetmeyecektir. İki kadının da kalpleri ve mantıklarının ötesinde bir başka yol bulması gerekmektedir.

akıl ve tutku
jane austen kitapları 14

1813 – Gurur ve Önyargı

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Işıl Önder
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 398

Jane Austen’ın yirmi bir yaşındayken yazdığı Gurur ve Önyargı, nesillerdir özgün kalan, aşka ve değişen izlenimlere dair keyifli bir hikâye.

Elizabeth Bennet, zengin ve bekâr Fitzwilliam Darcy ile ilk tanıştığında onu kendini beğenmiş ve kibirli bulur. Darcy de genç kadının güzelliğinden ve bağımsız tavrından etkilenmemiş gibidir; üstelik en yakın arkadaşının Elizabeth’in ablası ile evlenmesine de karşıdır. Balo salonlarından nehir kenarı pikniklerine, taşra evlerinden ihtişamlı malikânelere uzanan hikâyede izlenimler ve duygular beklenmedik şekillerde değişecektir. Austen’ın “biricik çocuğum” diye andığı Gurur ve Önyargı, toprak sahibi taşralı sınıfın yaşam biçimini, görgü kurallarını ve dedikodularını eşsiz bir mizah duygusu ile ele alıyor.

“Bu genç hanım, sıradan insanların işlerini ve duygularını gördüğüm en harika biçimde tarif etme yeteneğine sahipti… Ne yazık olmuş, böyle yetenekli birinin böyle genç yaşta ölmesi!”
Sir Walter Scott

thumbnail
Önerilen Yazı
Gurur ve Önyargı Hayranlarına 13 Kitap Önerisi
gurur ve önyargı
jane austen kitapları 15

1814 – Mansfield Park

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Ayşe Belma Dehni
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Sayfa Sayısı: 656

1814 yılında yayımlanan Mansfield Park için Jane Austen’ın başyapıtı denebilir. Jane Austen’ın bu roman özelindeki anlatım tekniği çetrefildir, dil kâh açılıp genişler kâh kapanıp daralır; bazen semboller ve metaforlar yüklenir; dildeki bu dalgalanmalar anlatılmak istenen olaylarla doğrudan alakalı tabii: burjuva orta sınıf ailesi. Sürekli doldurulmaya çalışılan ama bir türlü dolamayan, hep fire veren bir boşluktur aslında burjuva aile hayatı: ilişkiler sıkıcı, değerler yüzeyseldir, arzular ve tutkular yükselme ve itibar kazanma hırslarından ötürü daima bastırılır; arzunun engellenmesi mevcut kimlikleri içten içe bunalıma sürekler. Karakterler çözülüp dağılır ama yeniden toparlanamazlar.

Jane Austen bu yapıtında burjuva varoluşunu gerçekçi bir tarzda açığa vurur, bu esnada aile kurumunun, iktidar ilişkilerinin, zenginleşme tutkularının kuvvetli bir eleştirisini yapar, mevcut sıkıcı varoluştan çıkış için de kendi üzerine kapansa da bir imkan olarak aşka işaret eder: En seçkin yazarın kaleminden bile bundan daha değerli bir mektup çıkmamıştı. Zaten bir kadına duyulan aşkın coşkusu, onu yazan yazarı aşar ve yazdığı nasıl olursa olsun onun için mutluluk kaynağı olurdu… Her ne kadar aşk bir imkân olarak belirse de, burjuva ilişkilerinin sarpa sarmasından ötürü “mutluluk kaynakları” kurur; kabaran duygu selleri dışarı akamadığı için içeriyi aşındırır, özneler zamanla solar…

mansfield park
jane austen kitapları 16

1815 – Emma

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Nihal Yeğinobalı
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 480

Jane Austen 1815’te 39 yaşındayken tamamladığı Emma’nın en sevdiği romanı olduğunu söyler. Bir taşra kasabasındaki üç genç kızın gerçek aşkı arayışını anlatan roman, bir yandan insan yaradılışının zayıf yönlerini, bir yandan da XIX. yüzyıl İngiliz toplumunun katı ve ikiyüzlü geleneklerini sorgular, inceden inceye alaya alır.

Kendisini bir minyatür sanatçısı olarak gören Austen’ın dehası sağlığında anlaşılamamıştır. Oysa yıllar sonra İngiliz edebiyatının mihenk taşlarından Virginia Woolf, Austen ve Emma için şunları kaleme alacaktır:

“… Bu bitirilmemiş ve aslında önemsiz hikâyede Austen’ın büyüklüğünün bütün unsurları yer alır. Bu hikâye edebiyatın tüm kalıcı niteliğini içerir. Yüzeydeki canlandırmayı, yaşama benzerliği bir yana bırakın, geriye çok daha derin bir haz, insani değerlerin eşsiz bir biçimde öne çıkarılması kalır.”

thumbnail
Önerilen Yazı
Emma Hayranlarına 12 Kitap Önerisi
emma
jane austen kitapları 17

1818 – Northanger Manastırı

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Nagihan Çakır
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 296

Jane Austen’ın yirmili yaşlarında yazdığı ama ölümünden sonra, 1818’de İkna ile beraber yayımlanan ilk romanı Northanger Manastırı’nda gösterişsiz, güzel bir kız olan Catherine Morland, genç, yakışıklı vaiz Henry Tilney’ye âşık olur. Henry’nin babası, Catherine’i varlıklı biri sandığı için kızı Northanger Manastırı’na çağırır. Birçok Gotik roman okumuş olan, hayal gücü geniş Catherine, manastıra geldiğinde burayı kâbuslardan çıkma bir yer gibi görür, yanlış anlaşılmalar biriktikçe her şey içinden daha da çıkılmaz bir hal alır.

Saatlerin seri üretimiyle beraber kullanımının da arttığı, bu nedenle de zaman algısının değiştiği, dakikliğin daha da önem kazandığı bir dönemi yansıtması ve on dokuzuncu yüzyıl İngiliz orta sınıfının iyi bir tasvirini yapmasıyla da dikkat çeken Northanger Manastırı, Jane Austen’dan ahlaka, insan doğasına dair hem renkli bir komedi hem de iğneleyici bir eleştiri.

“Austen’ın, Northanger Manastırı eseri, yaşadığı dönemin ‘yapmacık’ romanları diye gördüğü şeye karşı muzip bir cevabıydı: Mükemmel erkek, kadın kahramanlar ve düşmanlar yerine hatalı, olay örgüsünün isteklerine göre değil, doğal hareket eden üç boyutlu karakterler yazmıştı.”
Jo Baker

northanger manastırı
jane austen kitapları 18

1818 – İkna

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Başak Bekişli
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 368

Jane Austen’ın ölümünden önce yayımladığı son roman olan İkna’nın odağında İngiliz edebiyat tarihinin en önemli kadın karakterlerinden Anne Elliot var. Ailesinin baskısıyla Kaptan Frederick Wentworth’le olan nişanını atan Anne bu kararından büyük pişmanlık duymaktadır. Yıllar sonra Wentworth geri döndüğünde Anne’in duyguları tekrar gün yüzüne çıkacaktır.

Jane Austen’ın belki de en olgun romanı olan İkna, aynı zamanda yazarın en otobiyografik romanlarından biri.

“İkna, Jane Austen’ın gölgede kalmış başyapıtı.”
Harold Bloom

thumbnail
Önerilen Yazı
İkna Hayranlarına Kitap Önerileri
ikna
jane austen kitapları 19

1871 – Lady Susan

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Ceren Can Aydın
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 124

Yeni dul kalmış güzel ve çapkın Lady Susan Vernon kendisine fayda sağlayacak ikinci bir evlilik peşindedir. Bu sırada kızını da istemediği bir evliliğe zorlar. Olaylar giderek daha karışık bir hal alırken, Lady Susan planlarını sürdürür. Rakipleri tarafından “İngiltere’nin en yetenekli koketi” olarak nitelenen Lady Susan entrikaların başrolündedir.

Jane Austen’in 1794’te yazdığı ve 1871’de yayımlanan bu kısa romanı tamamen mektuplardan oluşuyor ve Austen’in ince zekâsını ve mizah anlayışını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

lady susan
jane austen kitapları 20

1892 – Watson Ailesi

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Havva Aslan
Yayınevi: Zeplin Kitap
Sayfa Sayısı: 72

Yıllarca halasının himayesinde yaşayan Emma Watson halasının ölümü üzerine, babasının ve kardeşlerinin yanına dönmek zorunda kalır. Dar görüşlü ve kıskanç kız kardeşleri, hasta babası ve kaba erkek kardeşleriyle baş etmeye çalışırken, kendini ilgisini çekmeye çalışan iki erkeğin arasında bulur.

Tüm zamanların en çok sevilen romancılarından olan Jane Austen’ın muhtemelen babasının ölümünden dolayı yarım bıraktığı Watson Ailesi, 9 yıl sonra yayımlanacak olan Gurur ve Önyargı’nın habercisi gibidir.

watson ailesi
jane austen kitapları 21

Gençlik Eserleri

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Rana Tekcan
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 303

Gençlik Eserleri, Jane Austen’ın on bir yaşındayken kaleme almaya başladığı, aşırılık ve şamatayla dolu eskizlerini bir araya getiriyor.

Jane Austen’ın üç defter halindeki eskizleri, yayımlanmak amacıyla yazılmamıştı. Ailesinin ve dostlarının elden ele dolaştırarak okuduğu bu “üç cilt”te yer alan, 1787-1793 yıllarına ait deli dolu, muzip ve esprili gençlik eserleri, yazarın ölümünden sonra yerleşen “usturupluluğuna” aykırı bulunduğu için uzun bir süre okurlarıyla buluşmadı. Erken yaşta oluşan yaratıcılığı ve ince zevkini yakınlarının eğlencesi için sergilediği parçaların derlendiği Gençlik Eserleri romanlarından tanıdığımız yazarın gözünün ve kaleminin olgunlaşma sürecini izliyor.

“Jane Austen’ın tüm karakterleri, kitaplarındaki örgünün onları mecbur bırakmadığı sonraki bir hayata hazır gibidir; bu yüzden okuduğumuz hayatları bu kadar memnun edicidir… Jane Austen nasıl yazar!”
E. M. Forster

gençlik eserleri
jane austen kitapları 22

Evlilik

Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Berrak Göçer
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 96

Edebiyat tarihinin en sevilen romanlarına imza atan Jane Austen, dört kült romanından derlenen bu metinlerde, 19. yüzyıl İngiltere’sinde evliliğe neden bu denli önem atfedildiği sorusuna yanıtlar arıyor. İronik yaklaşımıyla, İngiliz toplumunun evlilik merakını, ailelerin, soyluların ve evlendirilmek istenen gençlerin bakışından evlilik “müessese”sini ele alıyor. Flörtler, entrikalar arasında dünyanın pek çok yerinde geleneklerin kadına biçtiği en iyi gelecek projesi “evlilik”le, kadınların aşklarını seçme hakkı arasındaki gerilimi mizah, zekâ ve sevecenlikle yansıtırken, bir yandan da genelde toplum doğrularıyla özelde ise sınıf farklılıkları ve kadının konumlanışıyla incelikli bir şekilde dalga geçen yazar, dönemin yaygın birçok geleneğini eleştirmekten de geri durmuyor.

evlilik
jane austen kitapları 23
E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home5/yokyerki/public_html/wp-content/themes/geoit/frameworks/reaction.php on line 56

2017 yılının Aralık ayında kurulan ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllülerin oluşturduğu bir topluluk.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
donna tartt

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir